Teodor Pangallos mbrojti Çamërinë: Në Shqipërinë jugore nuk ka grekë

Ish-kryeministri shqiptar (arvanitas) i grekëve fliste te gazeta “Korça” 1925, ku kryeministri grek i asaj kohe gjeneral Theodoros Pangallos deklaronte për... »

Kujtime të patriotit Bajram Haxhiu për Kongresin e Lushnjes

Në kohën kur bëheshin përpjekjet për Kongresin e Lushnjes, unë kam qënë anëtar i Komisionit Inisiator për thirrjen e tij.... »

Kurthit që i’u shmangën studentët ushtarakë

Nga Azem Parllaku Rrëzimi i shtatores së diktatorit Hoxha, nga sheshi “Skënderbej” në Tiranë është një ngjarje që, për ne... »

Hysni Kapo kurohet në Paris, po ka vërejtje për socrealizmin e Kadaresë

Pjesa e dymbëdhjetë e ciklit   Nga Ylli Polovina Në 1 dhjetor 1978 Ismail Kadare i dërgoi një relacion të... »

La Croix (1912) / Shqiptarët protestojnë kundër burgosjes dhe shfarosjes së bashkatdhetarëve të tyre në Kosovë

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 17 Shkurt 2020   “La Croix” ka botuar, të premten e 15 nëntorit 1912, në faqen n°2,... »

Tafil Boletini në mbrojtje të hebrenjve

Nga Moza Boletini SHBA, Shkurt 2020 – Sipas materialit të mësipërm dhe disa dokumentave që më dërgoi Gazmend Boletini nga... »

Sot 27 vjet, Rugova kërkoi protektorat ndërkombëtar ushtarak e civil në Kosovë

Në shkurt të vitit 1993, Presidenti Ibrahim Rugova, i njohur atëherë si Kryetar i Republikës së Kosovës, zhvilloi një vizitë... »

Vjeshtë, 1978, Francë: 4000 kopje nga “Dimri i madh” u shitën, po shtypen edhe 3000 të tjera

(Nga Lidhja e Shkrimtarëve asnjë qindarkë për shpenzimet e qëndrimit në Paris të Ismail Kadaresë)   Nga Ylli Polovina Pjesa... »

“Shqipëria në përgjithësi dhe Vlora në veçanti nuk e pranojnë sundimin e Italisë imperialiste!”

100 vjet më parë: Thirrja e Lumo Skëndos (Mit’hat Frashërit) në L’Humanité (1920)   Nga Aurenc Bebja*, Francë – 10 Shkurt... »

Sonata e hënës – Foleja kombëtare

Pjesë nga libri i autores së njohur Eglantina Mandia KRONIKA 1/ Korçës i kishte dalë emri, si qyteti ku ndodhej... »

Alarm në Tiranë, në Francë po sabotohet xhirimi i filmit “Gjenerali i ushtrisë së vdekur”

Pjesa e dhjetë e ciklit   Nga Ylli Polovina Në 12 mars (1978) Komiteti për Marrëdhënie Kulturore dhe Miqësore me... »

Misioni i madh kombëtar i prodhimit në Perëndim të filmit “Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur”

Pjesa e nëntë e ciklit   Nga Ylli Polovina Në fund të vitit 1979, thamë herës së shkuar, në të... »

Hasan Xërxa, shqiptari nga Prizreni, që me makinën e tij shpëtoi qindra hebrenj

“Ai që shpëton edhe vetem një jetë, e shpeton Botën.” (Talmud)   Teuta Skenderi Libraria e Bacës Hasan Xërxa në... »

Janar 1920 / Letra për pavarësinë e Shqipërisë drejtuar revistës franceze «L’Europe Nouvelle»

Nga Aurenc Bebja*, Francë Revista franceze, « L’Europe Nouvelle – Evropa e Re », ka botuar më 24 janar 1920, letrën e... »

Arbëreshi Françesko Krispi, Kryeminisër i Italisë së bashkuar në dy mandate

* Kolonitë shqiptare në Itali paraqesin fenomenin më kurreshtar dhe më interesant të mbijetesës etnike * Arbëreshët kontribuan në çlirimin... »

Dy letra ekskluzive të Mit’hat Frashërit mbi krimet serbe në Shqipëri

Të botuara me pseudonomin Lumo Skëndo, në një gazetë franceze në janar dhe shkurt të 1921   Nga Aurenc Bebja*, Francë... »

Kalvari i familjes mirditore Kadeli nëpër burgje e kampe internimi

Leonora Laçi  Jeta është plotë të papritura, të panjohura, kthesa të forta, progrese e regrese. Ndonjëherë ajo mund të të... »

Si e bëra Dr. Rugovën Sokol, e veten Shpat

Në kujtim të veprës së Dr. Ibrahim Rugovës   Pas nje paraqitje te shkelqyeshme te delegacionit Shqiptar para Kongresit Amerikan... »

Presidenti Theodore Roosevelt – një nga presidentët më popullorë të SHBA-së

“Madje as Morgani nuk e sundon më botën si më parë dhe puna bëhet edhe pa i marrë leje atij”... »

Operacioni i madh propagandistik i Enver Hoxhës, “Shënime për Kinën”

Pjesa e tetë e ciklit   Nëpërmjet shkrimit të javës së shkuar morëm informacion si në janar 1979 kreu hov... »

100 vjetori i parlamentit të Shqipërisë

Shqipëria përkujtoi sot 100 vjetorin e parlamentit të saj, i krijuar së pari nga Kongresi i Lushnjes, krahas qeverisë dhe... »

Pse “Dimri i vetmisë së madhe” i shërbente Perëndimit

Pjesa e shtatë e ciklit   Nga Ylli Polovina Siç vumë në dukje javën e shkuar në 9 janar 1979... »

Eurokomunisti dhe italo-arbëreshi Antonio Gramshi

Pjesa e gjashtë e ciklit   Nga Ylli Polovina Pasi shkrimin e herës së kaluar ndër tre pjesëmarrësit e spikatur... »

Ku kanë lindur Vezirët e Mëdhenj të Perandorisë Otomane

Ku kanë lindur Vezirët e Mëdhenj (praktikisht kryeministrat) e Perandorisë Otomane? Bazuar në hartën më lart, numërojmë:  9 te sigurte... »

10 vjet pa Ambasadorin Lublin Dilja – përfaqësues i Shqipërisë në Washington

Nga Frank Shkreli 10-vjetë më parë, kaloi në amshim Ambasador Lublin Dilja, anëtar i çmuehsëm i trupit diplomatik shqiptar dhe... »

Ismail Qemali – korrespondentit të Le Temps (1909) : “Ja pse u largova nga Kostandipoja gjatë revoltës së 13 prillit.”

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 26 Dhjetor 2019 “Le Temps” ka botuar, të premten e 30 prillit 1909, në ballinë,... »

La Gazette de France (1913) / Telegrami i Esat Pashës drejtuar Ismail Qemalit : “Mos e sulmo Serbinë!”

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 23 Dhjetor 2019   “La Gazette de France” ka botuar, të enjten e 20 nëntorit 1913, në... »

Lindja e shtypit të lirë amerikan

Nga Albana M. Lifschin Historia e luftës për shtypin e lirë amerikan është e lidhur me emrin e gazetarit Xhon... »

Kur për baba të bie Stalini

Nga Ruben Avxhiu Në vitin 1967, vajza e Josif Stalinit hyri në Ambasadën Amerikane dhe Nju Dehli të Indisë dhe... »

140 Vjetori i Betejës së Nokshiqit

Në dimrin e ftoftë të vitit 1879 dallgët dhe stuhitë ekspansioniste iu kishin vërsulur trojeve shqiptare. Pushtuesve osman ju kishte... »