LA REVUE D’ORIENT ET DE HONGRIE (1897) / KY ËSHTË PROCESVERBALI I KONGRESIT TË 2-TË GJUHËSOR SHQIPTAR, I MBAJTUR NË SIÇILI NËN KRYESINË E PROFESORIT JERONIM DE RADA

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 14 Prill 2020   “La Revue d’Orient et de Hongrie” ka botuar, më 11 prill 1897, në... »

LETRA E PANO BEJ FRASHËRIT DREJTUAR GAZETËS FRANCEZE (1913) : EPIRI ËSHTË SHQIPËRI DHE SHQIPËRIA EPIR.

Nga Aurenc Bebja*, Francë –  14 Shtator 2017   Gazeta franceze, « Journal des débats politiques et littéraires – Paris »,... »

LE POPULAIRE (1939) / DEMONSTRATA ANTI-ITALIANE E 200 SHQIPTARËVE NË SHTETET E BASHKUARA

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 9 Prill 2020   “Le Populaire” ka botuar, me 17 prill 1939, në ballinë, një shkrim në... »

Më 1980, Ibrahim Rugova konsiderohej “armik” nga regjimi enverist

Nga Kastriot Dervishi Ky është formulari i kërkesës për vizë hyrje në Shqipëri, i plotësuar nga Ibrahim Rugova në vitin... »

Requiem për Ingj. Agim Karagjozin dy vjet pas vdekjes

Nga Mal Berisha “Egoist nuk është vetëm ai shqiptar që i vendos interesat e shqiptarisë mbi ato të vetat.” Agim... »

Libër studimor me një kompetencë të veçantë dhe të plotë shkencore, historike e letrare

Recension:   Shkruan: Lekë Mrijaj (Një falenderim i posaçëm ecën për mikun tim të shtrenjt, dom Lenc Sopin, i cili... »

31 vjet nga izolimi i 237 intelektualëve dhe patriotëve 5 ditë pas suprimimit të autonomisë së Kosovës

Dikush nga të izoluarit kishte pyetur njërin nga policët shqiptar se ku po i dërgonin dhe ai ju kishte përgjigjur... »

AKTORI FRANCEZ MISHEL PIKOLI: “TË RROJË PARTIA DHE SHOKU ENVER!”

Pjesa e gjashtëmbëdhjetë e ciklit   Në 4 gusht 1979 ambasadori shqiptar në Paris, Misto Treska, i raportonte ministrit të... »

Gjirokastra dhe Korça nuk janë greke, kurse Vlora është zemra e Shqipërisë

100 vjet më parë, “The New York Times” botoi letrën e protestës nga Kostandin Çekrezi   (Më poshtë vijon “Të... »

GJENERAL I USHTRISË SË VDEKUR, TI PO NA KUSHTON SHUMË!

Pjesa e  pesëmbëdhjetë e ciklit   Nga Ylli Polovina Në 25 korrik 1979 kryetari i Komitetit Shqiptar për Marrëdhënie Kulturore... »

Presidenti Wilson, Konferencës së Parisit: Larg duart nga Shqipëria!

100 vjet më parë në 6 mars, 1920: As grekët në jug e as jugosllavët në veri, nuk duhet të... »

Intrigë në Paris: 500.000 franga gjobë Ismail Kadaresë

Pjesa e katërmbëdhjetë e ciklit   Filmi “Gjenerali i ushtrisë së vdekur” ishte shumë i dëshiruar për udhëheqjen staliniste të... »

576 vjet nga Besëlidhja e Lezhës

(Kohezioni kombëtar, më i rëndësishëm se kauzat për pushtet) Sa herë që përkujtojmë datat e rëndësishme historike, ajo që mbetet... »

Radiogrami 552 i ambasadës shqiptare në Paris

Pjesa e trembëdhjetë e ciklit   Siç e vumë në dukje javës së shkuar në 6 shkurt 1979 ambasada shqiptare... »

Teodor Pangallos mbrojti Çamërinë: Në Shqipërinë jugore nuk ka grekë

Ish-kryeministri shqiptar (arvanitas) i grekëve fliste te gazeta “Korça” 1925, ku kryeministri grek i asaj kohe gjeneral Theodoros Pangallos deklaronte për... »

Kujtime të patriotit Bajram Haxhiu për Kongresin e Lushnjes

Në kohën kur bëheshin përpjekjet për Kongresin e Lushnjes, unë kam qënë anëtar i Komisionit Inisiator për thirrjen e tij.... »

Kurthit që i’u shmangën studentët ushtarakë

Nga Azem Parllaku Rrëzimi i shtatores së diktatorit Hoxha, nga sheshi “Skënderbej” në Tiranë është një ngjarje që, për ne... »

Hysni Kapo kurohet në Paris, po ka vërejtje për socrealizmin e Kadaresë

Pjesa e dymbëdhjetë e ciklit   Nga Ylli Polovina Në 1 dhjetor 1978 Ismail Kadare i dërgoi një relacion të... »

La Croix (1912) / Shqiptarët protestojnë kundër burgosjes dhe shfarosjes së bashkatdhetarëve të tyre në Kosovë

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 17 Shkurt 2020   “La Croix” ka botuar, të premten e 15 nëntorit 1912, në faqen n°2,... »

Tafil Boletini në mbrojtje të hebrenjve

Nga Moza Boletini SHBA, Shkurt 2020 – Sipas materialit të mësipërm dhe disa dokumentave që më dërgoi Gazmend Boletini nga... »

Sot 27 vjet, Rugova kërkoi protektorat ndërkombëtar ushtarak e civil në Kosovë

Në shkurt të vitit 1993, Presidenti Ibrahim Rugova, i njohur atëherë si Kryetar i Republikës së Kosovës, zhvilloi një vizitë... »

Vjeshtë, 1978, Francë: 4000 kopje nga “Dimri i madh” u shitën, po shtypen edhe 3000 të tjera

(Nga Lidhja e Shkrimtarëve asnjë qindarkë për shpenzimet e qëndrimit në Paris të Ismail Kadaresë)   Nga Ylli Polovina Pjesa... »

“Shqipëria në përgjithësi dhe Vlora në veçanti nuk e pranojnë sundimin e Italisë imperialiste!”

100 vjet më parë: Thirrja e Lumo Skëndos (Mit’hat Frashërit) në L’Humanité (1920)   Nga Aurenc Bebja*, Francë – 10 Shkurt... »

Sonata e hënës – Foleja kombëtare

Pjesë nga libri i autores së njohur Eglantina Mandia KRONIKA 1/ Korçës i kishte dalë emri, si qyteti ku ndodhej... »

Alarm në Tiranë, në Francë po sabotohet xhirimi i filmit “Gjenerali i ushtrisë së vdekur”

Pjesa e dhjetë e ciklit   Nga Ylli Polovina Në 12 mars (1978) Komiteti për Marrëdhënie Kulturore dhe Miqësore me... »

Misioni i madh kombëtar i prodhimit në Perëndim të filmit “Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur”

Pjesa e nëntë e ciklit   Nga Ylli Polovina Në fund të vitit 1979, thamë herës së shkuar, në të... »

Hasan Xërxa, shqiptari nga Prizreni, që me makinën e tij shpëtoi qindra hebrenj

“Ai që shpëton edhe vetem një jetë, e shpeton Botën.” (Talmud)   Teuta Skenderi Libraria e Bacës Hasan Xërxa në... »

Janar 1920 / Letra për pavarësinë e Shqipërisë drejtuar revistës franceze «L’Europe Nouvelle»

Nga Aurenc Bebja*, Francë Revista franceze, « L’Europe Nouvelle – Evropa e Re », ka botuar më 24 janar 1920, letrën e... »

Arbëreshi Françesko Krispi, Kryeminisër i Italisë së bashkuar në dy mandate

* Kolonitë shqiptare në Itali paraqesin fenomenin më kurreshtar dhe më interesant të mbijetesës etnike * Arbëreshët kontribuan në çlirimin... »

Dy letra ekskluzive të Mit’hat Frashërit mbi krimet serbe në Shqipëri

Të botuara me pseudonomin Lumo Skëndo, në një gazetë franceze në janar dhe shkurt të 1921   Nga Aurenc Bebja*, Francë... »