Kthella dhe dera e bajraktarit Melyshi

Sa herë përmendej fjala “Kthellë’ (duke nënkuptuar tre bajrakët e Kthellës), unë instiktivisht e ktheja në “thellë”. Dhe më bënte... »

Çekrezi: Ja, plani i tretë për copëtimin e Shqipërisë

Libri i ri: Kostë Çekrezi: “Plani i tretë për copëtimin e Shqipërisë”, botimet “Naimi”, Tiranë 2013.   Libri i Kostë... »

Mulla Iljaz Spahiu dhe heronjtë e pashpallur të Kosovës

Nexhmedin Spahiu Nisma e deputetit Daut Haradinaj që Presidentja e Kosovës të shpallë hero Mulla Iljaz Spahiun të njohur si... »

Pse Amerika nuk preferoi pro-amerikanizmin e Nolit por realpolitikën e Zogut

Cikël historik me rastin e 20-vjetorit të rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike shqiptaro-amerikane – Pjesa e dhjetë   Nga Ylli Polovina... »

Kristo Dako, personaliteti i shquar i shtetit dhe pavarësisë shqiptare

Dhimitër Dishnica, Worcester Ma, Figura e Kristo Dakos ,e veprimtarit të shquar, të njeriut të nëpërkëmbur, të lënë në haresë,... »

Valixhja diplomatike e Zogut me amerikanët

Cikël historik me rastin e 20-vjetorit të rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike shqiptaro-amerikane – Pjesa e nëntë   Nga Ylli Polovina... »

Pellazgët janë popull i gjallë

Pellazgët janë populli i vetëm i identifikuar në Europën parahistorike, mijëvjeçari i 6 p.e.s. , që vërtetohet me mbishkrimet e... »

Në linjën Tiranë-Washington, shfaqet Ahmet Zogu

Cikël historik me rastin e 20-vjetorit të rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike shqiptaro-amerikane – Pjesa e tetë   Ndërsa Fan Noli... »

Eshtrat në Previ kërkojnë drejtësi

100 vjet nga Masakra e Previsë në krahinën martire të Plavë-Guci, ku malazezët vranë barbarisht 700 shqiptarë –    ... »

Mirazhi i Qytetit Wilson

Cikël historik me rastin e 20-vjetorit të rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike shqiptaro-amerikane – Pjesa e shtatë   Nga Ylli Polovina... »

Roli i Presidentit Woodrow Wilson në Mbrojtjen e të Drejtave të Shqipërisë

Nga arkivat e komunitetit – ligjëratë studimore e mbajtur me rastin e 50 vjetorit të vdekjes së Presidentit Woodrow Wilson,... »

80 vite më parë erdhi në fuqi Adolf Hitleri

Të mërkurën, Gjermania shënoi 80-vjetorin e ardhjes në fuqi të Adolf Hitlerit, –ose ditën kur vdiq republika Weimar — duke... »

Noli dhe Konica, SHBA në mes

Cikël historik me rastin e 20-vjetorit të rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike shqiptaro-amerikane – Pjesa e gjashtë   Nga Ylli Polovina... »

11 shkurti i fshehur – e vërteta për Nolin në debatin mes “Leninit” dhe “Uilsonit”

Cikël historik me rastin e 20-vjetorit të rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike shqiptaro-amerikane – Pjesa e pestë Nga Ylli Polovina Enver... »

Tre episode nga Xhaxhi Qamili

1- NË SHTËPINË E MYDERRIZ OSMANIT Haxhi Qamili, sapo erdhi në Kavajë, shkoi për vizitë te shtëpia e Myderriz Osmanit,... »

Maqedoni, luleshtrydhe Skënderbe

Nga Ylli Polovina Ndërsa projektonim ftesën për një vizitë në Shqipëri të Giorgio Maria Castriota Scanderbeg (Xhorxho Maria Kastriota Skanderbeg),... »

Vepër që mbush një boshllëk të madh në historinë e Shqipërisë

Intervistë e misionarit ungjillor amerikan David Hosaflok përkthyes për herë të parë në anglisht i veprës “Rrethimi i Shkodrës” të... »

Nipat e Isa Boletinit nuk janë hakmarrës

Pas afro dy vitesh në hetuesi, në burgun e ftohtë e të errët 313 në Tiranë, e shtruar disa herë... »

Përplasja e dy ditënderimeve

Cikël historik me rastin e 20-vjetorit të rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike shqiptaro-amerikane – Pjesa e katërt Komunistët e përshkruanin Presidentin... »

Janari i Skënderbeut dhe Adem Jasharit

Adem Jashari dhe heronjtë e tjerë shqiptarë, nga i madhi Skenderbe, trasheguan Emrin Shqiptar, Flamurin Kuq e Zi po edhe... »

Uilsonizëm apo Leninizëm

Cikël historik me rastin e 20-vjetorit të rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike shqiptaro-amerikane Si zakonisht të zhytur në sherret tona të... »

Filozofia dhe politika sipas Dr. Ibrahim Rugovës

Fjalët, shkrimet, idetë, politika paqësore jodhunore e Dr. Ibrahim Rugovës ishte një risi dhe befasi gati për të gjithë, shqiptarë... »

Genocidi grek ndaj shqiptarëve të Çamërisë

Genocidi përkufizohet si një “shkatërim i paramenduar dhe sistematik në tërësi ose pjesërisht të një grupi etnik, racor, fetar ose... »

Miti i Uillsonit apo i Leninit?

Nga Ylli Polovina Pak ditë më parë, pra maj 2011, në një konferencë ndërkombëtare me temë emigracionin shqiptar në vendet... »

Kumti i lirisë e i bashkimit i Mbretit Gjergj

Ribotim i redaktuar nga autori me rastin 545 vjetorit të vdekjes së Heroit tonë Kombëtar Nga Anton Çefa E quajte... »

Ata, që veç e fshikin paksa jetën tonë…

(Në kujtim të Vehip Hoxhës) Nga Jozef Radi Ka njerëz që veç ta fshikin paksa jetën tënde, po brenda asaj... »

Një referendum për të kurorëzuar masakrën etnike në Plavë e Guci

Nga Ramiz Lushaj   Në krahinën e Plavë-Gucisë sot më 8 janar 2013 kryhet referendum që kurorëzon një nga masakrat... »

Fan Noli u përgjigjet akuzave se ka qenë komunist

Me rastin e 131 vjetorit të lindjes së Fan Nolit   Nga Naum Prifti Një luftë e rreptë shpërtheu brenda... »

SHBA-Shqipëri, një histori marrëdhëniesh të sulmuara

Cikël historik me rastin e 20-vjetorit të rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike shqiptaro-amerikane – Pjesa I   (I ndihem mirënjohës gazetës... »

Jetё njerёzish – intelektualёt shqiptarё: Jul Bonati

(Mbёshtetur nё biografi nga Aleksandёr Bonati, Nё 135 vjetorin e lindjes sё Imzot Jul Bonatit nga Fritz Radovani, Besnik Mustafaraj... »