Çfarë ndodhi me gjakun e shprishur

Sali Bollati

Mbas shumë “heshtjesh dhe harresash” nga politikanët dhe qeveritarët e Shqiperisë për Problemin mbarekombetar te Çamerise Shqiptare

 

Më 2013 për herë të parë në programin e një qeverie të votëbesuar në Kuvend është përfshirë Çështja Çame, si pjesë e programit të politikës së jashtme, që do të thotë se e gjithë loja që është luajtur në kurriz të kësaj çështjeje, sidomos me qeveritë e kaluara, është mbyllur njëherë e mirë me përfshirjen e kësaj çështje si pjesë e programit të politikës së jashmte.;z. D.Bushati deklaron ne nje interviste me Zerin e Amerikes.

Si Shqiptar I lindur ne Çamëri dhe I mbijetuar nga genocidi I ushtruar nga autorititetet shoviniste greke mbi Shqiptarët Çame më 1944-1945; mbeta shumë I kënaqur dhe I entuziazmuar. Më së fundi, mbas pritjes vëllazërore të bashkatdhetarëve dhe bashkëjetesës me ta gjatë 74 vjetëve, erdhi me së fundi dita që edhe qeveria e Tiranës të zbatojë, simbas Kushtetutës në fuqi, të drejtat e Shqiptarëve që jane lënë nga fuqitë europiane, jashtë kufive të minishtetit të sajuar më 1912.

Për më teper, kam patur rastin që shkollën e mesme-Gjimnazin 28 Nëndori- ta kryej në Shkodrën “loce”-shumë të dashur, mikpritëse,plotë humor e kulturë dhe Atdhetare. Mendova se z. D.Bushati, si pasardhes i Bushatlinjëve Atdhetare Shkodrane që kishin mbajtur marδdhanie alla shqiptarçe me Shqiptarët e Çamërisë, do të ketë në zemër e mendje edhe Intelektualin e Madh Atdhetar, Hasan Tahsinin e Çamërisë. H. Tahsini para se emrohej Rektor i parë i Universitetit të Stambollit, kishte shërbyer edhe si mësues i gjuhës shqipe i fëmijëve të Pashallarëve Bushatllinjë .

Ne maturantët e 1955, jo vetëm kemi pasur, por mbajmë edhe sot marëdhanie shumë të sinqerta dhe dashamirëse e respekt reciprok;por takohemi duke shkëmbyer të rejat e jetës shoqërore dhe familjare, si miq e vëllezër të vërtetë.

Ndërsa sot, çuditem shumë se si z.Bushati deklaron: “kush bërtet I dëshpëruar për tu faktorizuar në hartën e nacionalizmit ballkanik s’ka lidhje me Cështjen Kombëtare??!

Ore z. Bushati unë të njihja që para se të lindje si bir komunisti antishiptar, dhe mbasi ke kryer edhe studime njëvjecare juridike ne Qendrën Europiane legislative të Universitetit te Athinës nuk ka sesi të trashëgoje gjakun e Bushatllinjëve Atdhetarë.

Mbrojtja e të drejtave të njeriut dhe dënimi i Genocidit ndaj popullësisë shqiptare të Camërisë, nuk është “nacionalizëm”?!

Z.Shpëtim Idrizi si Kryetar I PDIU-ish n/kryetar I Parlamentit e si bir Çami, nuk është simbas teje nacionalist, por Atdhetar mbrojtës i Legjislacionit ndërkombëtar për Mbrojtjen e të drejtave të Njeriut të “harruara” e të mohuara nga parardhësit e tu komunista. Ai me të drejtë të drejtohet: ‘..e ftojmë ministrin Bushati të vazhdoi të përshëndesi bashkëpunimin e turpshëm me ish homologun Koqias, të investuar direkt me fonde sekrete greke në dëm të interesit kombëtar shqiptar“.

Keshtu z.Bushati, po munde kujto gjakun Atdhetar Shqiptar dhe mos kërko të të mbajnë në prehër shovinistat, komplotistat dhe hajdutët e lypsarët grekë që me paturpësi dhe injorancë,jo vetëm e mohojnë Çështjen Çame; por urdhërojnë ta fshijmë nga librat??!

Sali Bollati- SHQIPTAR ÇAM                                                                           New York 25 Tetor 2018

One Response to “Çfarë ndodhi me gjakun e shprishur”

Read below or add a comment...

  1. Arberor Epiroti says:

    Z. Bullati, mendoj se duhet rezervuar ndaj disa qendrimeve te ashpra. Me fjalet tuaja, te miat apo te kujtdo nuk zgjidhen çeshtjet duke i egersuar bashkebisedimet, por duhet qe ato te debatohen dhe te dilet atje ku e kerkon nevoja dhe koha. Bushati ka nje detyre te rendesishme, ai zbaton dhe ndjek politiken e jashteme te shtetit. Kurse personazhi qe ju e mbroni, nuk eshte ne nivelin e kerkuar dhe te deklaruar prej tij. Ai nuk i sherben plootesisht çeshtjes per te cilen ju me te drejte revoltoheni. Me shkerrmoqejen qe i beri perfaqesimit ne parlamentin, shqiptar, duke treguar plotfuqishmeri, selektime, diferencime dhe mendjemadhesi, ai ne vend te vinte vetullat nxori site (keshtu thoni ju çamet). Une personalisht e vleresoj qendrimin tuaj dhe shume intelektuale te tjere me origjine nga rajoni i Camerise. Por ka ardhur koha te dime te kuptojme dhe te ndajme mire propaganden, mashtrimet nga serioziteti dhe perkushtimi qe tregojne e veprojne personat qe marrin persiper ndjeken e çeshtjeve kombetare dhe teper te rendesishme.
    Me respekt miku juaj Arberor Epiroti, 15.11.2018

Comment

*