Dijana Toska sjelll në Shkup Himnin e Nënë Terezës

Në 107 vjetorin e lindjes së Gonxhe Bojaxhiut, Ideatorja dhe producentja e Himnit të Nënës Tereze,Dijana Toska, drejtoreshës së Shtëpisë së Nënës Tereze në Shkup, zonjës.Renata Kutera Zdravkovska, i dhuroi DVD e Himnit të Nënës Tereze,të dizajnuar nga njerëzit me aftësi të kufizuara, i krijuar mbi poezinë “Lamtumirë“ të cilën Gonxhe Bojaxhiu e kishte shkruar më vitin 1928, rrugës nga Irlanda për Kalkutë.

Në vitin 2015 me kërkesë të producentes, kompozitori Genc Tukiqi, bazuar mbi një ide të Lorenc Antonit e kishte shndëruar këtë poezi në vepër artistike, të cilën e interpreton, sopranoja e njohur, Inva Mula. Nën dirigjimin e maestros, Bujar Llapajt dhe realizimin e Korit dhe orkestrit të Filharmonis së Kosovës, instrumentistëve nga Shqipëria e Maqedonia, Valsi Hyjnor me 5 shtator 2015 u përurua në Prishtinë, ndërsa me 3 shtator 2016 në vigjile të Shenjtërimit të Nënës Tereze, u interpretua në Vatikan.

Në muret e Shtëpis Muze të Nënës Tereze ishte e varur poezia Lamtumirë vetëm në gjuhën maqedonase OBECANJE, por që nga dje aty pranë do të vendoset edhe DVD me përmbajtje shqip ashtu siq e shkroi me dorë të vet,Gonxhja Jonë.
Me këtë rast drejtoresha Zdravkovska ka faleminderuar Dijana Toskën për kontribut madhështor që e bën Nënë Terezën edhe më të afërt për njerëzit e vendlindjes së saj.

One Response to “Dijana Toska sjelll në Shkup Himnin e Nënë Terezës”

Read below or add a comment...

 1. sali ramadani-uskana says:

  KRAHAS LUSH GJERGJIT ETJ.,DIANA ME E PERKUSHTUAR PER NENEN TEREZE !

  Pas ca (ri)botimeve edhe te detyre diteve rreth meritave me cilesore deri ,ne nivelin nderkombetar per bri Im Zot,Df.Akad.Prof.Dr..Lush Gjerrgjit,mu rikujtua edhe nje gazetare,patriote dhe erodite e madhe,poasthtu mikesha ime e kahmotshme qe nga takimet ne Zyren time ne Parlamentin e FYROM-it sllavo.m.,powhtu DF.Akad.Prof.Dr.Diana Toska,ca here ne me shume takime dhe kontakte ne Shkup dhe Prishtine,kur edhe e lame nje tqkim zyrtar edhe me te vellane e saj,poashtu patriote i devothem kombplet famillar (sic?!),por angazhimet e te dyve,duket se nuk e mundesuan edhe sot e kesa dite edhe per nje projekt meritor deii niveiin me te4 larte kombetar dhe shkencor,dukie e pritur me padurim rastin me te volitshem kreqtiv kohen e duhur (sic?!)
  Edhe nga zonjusha Ziaba Tosk,asi e perkushtuar dhe atdhetare e nivelit me te lartte kombetar,shkencor dhe shumedimensional, per angazhme tejhet serioze multikreative…

  Me respekt te jashtezakonshem profesjonqal dhe famiijar;

  SALI RAMADANI-USKANA

  (ish-Kercova ,endee e anashkaluar dhe e tradhtuar, me shpresa dhe angzhime permenante per tingjqallje te plote…

Comment

*