Imazhi “misterioz”

Një ndër këmbanat e mesit të shek XV me zanafillë nga Shpati i Arbenise se Mesme, e cila nuk interpretohej saktë, ishte dhe kjo e paraqitur së fundmi në ekspoziten elegante të përvjetorit te Skënderbeut në Pallatin e Kongreseve në Tiranë.

Artan Shkreli thotë se “kemi të bejme me nje hagjiografi kryesisht perendimore per kohen, qe me teper se cdo gjeje i referohej Shen’ Anes (mames se Virgjinës, e cila nga ana e saj paraqitet me Femijen ne preher)”.

Për Shkrelin nuk është vendi për të bërë referencat midis kultit të Shen’ Anes dhe perkatesise se saj me ate te Shene Prendes ne Shqiperi, por ketu, e ne raste te tjera si kjo, kemi te bejme me këmbanë te paracaktuar pergjithesisht per kishat kushtuar kesaj pajtoreje.

(Në foto: këmbanë nga Shelcani i Shpatit, dhe disa paraqitje ne pikturat e kohes ku spikat ajo e Leonardo da Vincit).OraNews

Comment

*