Ismail Kadare kandidat për ta fituar përsëri çmimin “Man Booker International”

Shkrimtari shqiptar me famë botërore Ismail Kadare është në listën e ngushtë të autorëve që janë nominuar për çmimin letrar “Man Booker International”.

Kadare është renditur në listën e ngushtë të çmimit për librin “The Traitors Niche” (Kamarja e Turpit).

Kandidatë të tjerë janë; Amos Oz, Mathias Enard, Samanta Schweblin, Wioletta Greg, Roy Jacobsen dhe autorë të tjerë.

“Kamarja e Turpit” është shkruar në kryeqytetin shqiptar, në mes të viteve 1974-1976, dhe është pjesë e trilogjisë së Kadaresë, veprave politike që kanë për bazë ngjarjet e shekullit 19-të.

Viti është 1882, ndërsa Shqipëria po lëngon e palumtur në buzë të Perandorisë Osmane. Ali Pashë Tepelena, drejtuesi rebel i shqiptarëve, kundërshton përqendrimin e qeverisjes në Kostandinopojën e largët.

Parulla e tij e re është liria, ndërsa mirëpret luftëtarët nga jashtë.

13 vite më herët, në vitin 1809, Ali Pasha ka ndihmuar Lord Bajronin me strehim, me ëmbëlsira dhe me sherbet të sheqertë. Bajroni, si falënderim, e apostrofoi Shqipërinë në “Pilgrimazhi i Çajld Haroldit”, si vend i bukur i minareve, shkurreve.

Në përkthimin e John Hodgson, “The Traitors Niche” ( Kamarja e Turpit ), është thithur nga fillimi deri në fund. /Kultplus.com/

Comment

*