Kardinali Ernest Troshani Simoni flet në Kuvend (zë)

Kardinalit 83-vjeçar iu dha fjala nga kryetari i Kuvendit, Ilir Meta

Denion Ndrenika

###

Kardinali shqiptar, Dom Ernest Troshani, ishte i ftuar në Seancë Plenare për të mbajtur një fjalë përshëndetëse.

Në nisje të seancës, Kryetari i Kuvendit, z. Ilir Meta, teksa i uroi mirëseardhjen Kardinalit Troshani, u shpreh se më 21 shtator 2014 gjatë vizitës së tij në Shqipëri Ati i Shenjtë, Papa Françesku, u kushtoi jo vetëm një çast të posaçëm dëgjimi vuajtjeve të Dom Troshanit, por edhe përlotje dhe një përqafim të përzemërt papnor që mbeti i skalitur në mendjen e të gjithëve.

“Dy vjet më vonë, pikërisht më 19 nëntor të këtij viti, nga Sheshi Papal i Romës, në lutjen e engjëllit të Tënzot, Papa Françesku shpalli kardinalët e rinj, mes të cilëve edhe shqiptarin Dom Ernest Troshani. Ky akt i rëndësishëm, lumturimi i martirëve të Kishës Katolike Shqiptare dhe shenjtërimi i Nënë Terezës, janë mesazhe për të cilat të gjithë shqiptarët kudo në botë i janë mirënjohës Atit të Shenjtë, Papa Françeskut. Ato janë shenja inkurajimi për të ecur drejt udhës së atyre vlerave shpirtërore njerëzore, fetare e kulturore, kishtare e kombëtare, për të cilat flijuan jetën shumë shqiptarë, njëkohësisht përbëjnë një çast fatlum, sepse Shqipëria dhe shqiptarët sot më shumë se asnjëherë tjetër mund t’i tregojnë mbarë botës sesa të rëndësishme janë toleranca, respekti i ndërsjellë dhe bashkëjetesa e besimeve fetaren në një vend. Ato dëshmojnë sesa të fuqishme, të qëndrueshme dhe të natyrshme janë lidhjet e kësaj marrëdhënieje të veçantë mes shqiptarëve”, – tha z. Meta, duke theksuar se ashtu si çdo herë tjetër, së bashku përfaqësuesit e të gjitha komuniteteve fetare ndodhen bashkë për të qenë dëshmitarë të kësaj ngjarjeje të veçantë, jo vetëm për Kuvendin e Shqipërisë.

“‘Nuk është titull që më jepet vetëm mua, por është një titull për të gjithë shqiptarët. Kardinalët në botë janë të rrallë, aq më pak që Shqipëria është një vend i vogël, por Papa ka një simpati të madhe për këtë popull’, shprehet Kardinali shqiptar, Ernest Troshani, i cili në fshatin Barbullush të Shkodrës me modestinë dhe përkushtimin e tij qëndron çdo ditë pranë njerëzve në nevojë, lutet për ta dhe i ndihmon, sa mundet, në zgjidhjen e problemeve të tyre”, – vijoi z. Meta.

Kryetari i Kuvendit nënvizoi se dëshmia e jetës së krishterë të Kardinalit shqiptar është dëshmia e një të riu trim 35-vjeçar, i cili më 24 dhjetor 1963, në vitet më të vështira të diktaturës komuniste në Shqipëri, heroikisht guxoi të ngrinte një meshë në kujtim të presidentit të vrarë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Xhon Kenedi.

“Ky veprim, simbol i besimit, i paqes, i respektit dhe i lirisë u ndëshkua ashpër me dënimin me vdekje dhe më pas me 25 vjet burgim të Dom Troshanit. Dëshmia e viteve të gjata të vuajtjeve, të persekutimit, të torturës, por edhe të qëndresës së tij martire në burgjet e komunizmit është dëshmi e kalvarit të gjatë të kombit shqiptar dhe të gjithë përfaqësuesve të besimeve fetare, të cilët mes sakrificave dhe vështirësive mundën të ruanin jo vetëm forcën e besimit, por edhe dashurinë për kombin dhe vlerat e tij në vitet më të vështira”, – shtoi z. Ilir Meta.

Gjithashtu, Kryetari i Kuvendit u shpreh se Kardinali Ernest Troshani është dëshmitari i fundit i gjallë i gjeneratës së klerikëve shqiptarë, që i persekutuan mizorisht dhe u dënuan vetëm se shpirtin dhe veprën e tyre i kishin të lidhura me lirinë e besimit dhe të ndërgjegjes. “Ai është, gjithashtu, simboli i rezistencës dhe i përkushtimit të pashembullt ndaj vlerave dhe idealeve kombëtare në një kohë kur mbi Shqipëri peshonin retë e zeza të diktaturës”, – tha ndër të tjera z. Meta, ndërsa ftoi Kardinalin shqiptar Dom Ernest Troshani të mbajë fjalën e rastit.

 

Comment

*