Korridori Jugor i gazit shton fondet, ja sa do të përfitojë TAP dhe TANAP deri në 2020

Deri në fund të vitit 2020, Korridori Jugor i Gazit njofton se do të ndajë 400 milionë dollarë për zbatimin e projektit të SGC.

Kjo deklaratë, e bërë nga Afgan Isayev, drejtor i përgjithshëm i Korridorit Jugor të Gazit CJSC, i cili shtoi gjatë Konferencës së 26-të Ndërkombëtare të naftës dhe gazit në Baku, se deri më tani, shpenzimet për projektin SGC kanë arritur në 33 miliardë dollarë.

Kreu i Projektit CJSC vuri në dukje se 18.8 miliardë dollarë u shpenzuan për projektin Shah Deniz 2.

“Rreth 6.2 miliardë dollarë u shpenzuan në tubacionin Trans-Anatolian të gazit natyror (TANAP),” tha ai. “Kostoja totale e projektit është 7 miliardë dollarë. Shpenzimet për Tubacionin Trans Adriatik (TAP) arritën në 3.6 miliardë euro dhe kostoja e projektit ishte 4.6 miliardë euro. ”

Projekti i Korridorit Jugor të Gazit parashikon krijimin e një infrastrukture të tubacionit për transportin e gazit Azerbajxhan, i cili është përfshirë si pjesë e zhvillimit të fushës Shah Deniz 2, në Evropë nëpërmjet Turqisë.

Komponentët kryesorë të projektit janë Shah Deniz Faza 2, zgjerimi i tubacionit të Jugut të Kaukazit Baku-Gjeorgji-kufiri me Turqinë, ndërtimi i tubacionit të gazit natyror Trans-Anatolian (TANAP) nga kufiri lindor i Turqisë në kufirin perëndimor dhe Trans- Gazsjellësi Adriatik (TAP) që lidh Greqinë, Shqipërinë dhe Detin Adriatik në Italinë jugore.

Furnizimet e gazit të Azerbajxhanit në Evropë priten në masën 10 miliardë metra kub në fillim të vitit 2020. Përveç kësaj, 6 miliardë metra kub gazin e Azerbajxhanit do të furnizohen në rajonet perëndimore të Turqisë. Dërgesat në Turqi filluan në verën e vitit 2018.

I gjatë 1.850 kilometra, TANAP u inaugurua zyrtarisht më 29 maj të vitit të shkuar, në një ceremoni të mbajtur në Baku me pjesëmarrjen e Presidentit të Azerbajxhanit.

TANAP, me rreth 8 miliardë dollarë investime, do të transferojë 6 miliardë metra kub të gazit të Azerbajxhanit në Turqi dhe 10 miliardë metra kub në Europë në vit. Pjesa europiane e projektit pritet të funksionalizohet në vitin 2020.

Kostoja e parashikuar e investimit ishte 11,7 miliardë dollarë në fillim të projektit, por kjo shifër u ul deri në 8 miliardë dollarë pas përditësimeve nga menaxherët e projektit.

monitor.al

Comment

*