Përkrenarja e Skënderbeut

Ermir Dardha

Ermir Dardha

Të fshehtat e Përkrenares dhe diplomacia e Gjergj Kastriot Skënderbeut!

 

Përmbledhur nga Ermir Dardha

Përkrenarja e Skënderbeut

Përkrenarja e Skënderbeut

Përkrenarja e Skënderbeut përcjell mesazhe të veçanta së bashku me figurën e Skëndërbeut. Ajo do të thotë shumë, prandaj shumë studiues të ndryshëm janë marrë me studimin e saj.

Gjergj Kastriot Skënderbeu ishte më i vogli nga fëmijët e Gjon Kastriotit, ai lindi në vitin 1405 dhe kishte edhe tre vëllezër më të mëdhenj dhe pesë motra.

Dr. Musa Ahmeti, studiues në Arkivat Sekrete të Vatikanit, shprehet se vetëm Gjergj Kastrioti u morë peng në moshën nëntë vjeçare nga Sulltani Murati i II-të për të mbajtur nën kontroll Gjon Kastriotin të atin. Sipas fakteve historianët shprehen se ka elementë që mitizojnë Skënderbeun në historinë e shkruajtur nga Marlin Barleti. Por në këtë shkrim do të merremi me faktet më tepër se me mitet.

Sulltani ja ndryshoi emrin nga Gjergj në Iskander që do të thot Aleksandër. Me fjalë të tjera ky ishte një pranim i lidhjes së origjinës dhe etnisë së Gjergj Kastriotit me Aleksandrin e Madh. Si dhe aftësive drejtuese të tij në luftë te përkryera si ato të Aleksandrit. Atij iu dha më pas edhe titulli Sanxhakbej nga Sulltani për këto aftësi që ai zotëronte. Por nga shqiptarët shqiptimi i emrit do të ngelej Skënderbe.

Ky është elementi i parë dhe i rëndësishëm bashkues ndërmjet emrit të Aleksandrit dhe Skënderbeut. Kenneth Walters Profesor i Klasikëve Grekë dhe Latin në Universitetin Shtetëror të Wayne-it, shprehet se në venat e Aleksandrit rridhte gjak ilir. E ëma e Aleksandrit quhej Olimpias (Sipas mitit për të djali ishte i saj edhe i Zeusit gjysëm hyjnor). Nëse e shohim në këtë këndvështrim shprehet Profesor Walters, Aleksandri nuk ishte Maqedonas por Ilir.

Studiuesja Italiane Lucia Nadin gjithashtu shprehet për një zbulim që ka bërë në “Statutet e Komunës së Shkodrës” në Muzeun Correr të Venedikut, të testamentit të Aleksandrit të Madh drejtuar popullit të lashtë të Shkodrës si lëshimet që ai i bëri atyre, sepse ishin të të njëjtës origjinë, asaj ilire.

Pra pikë së pari Skënderbeu kishte një lidhje në kuptimin e emrit dhe dy në origjinë me Aleksandrin e Madh.

Sipas Jahja Drancollit Profesor i Historisë në Universitetin e Prishtinës, Skënderbeu shkoi në Turqi kur ishte i rritur dhe moshë më të pjekur.

E treta Skënderbeu ishte një diplomat i shkëlqyer. Në vitin 1443 Skenderbeu kishte vendosur lidhje me perëndimin Dr. Musa Ahmeti, studiues në Arkivat Sekrete të Vatikanit, shprehet se ekziston letra e parë ku Skënderbeu ftohet të luftojë kundër osmanëve. Kur ai akoma ishte drejtues i larte i ushtrisë osmane.

Dr. Isa Blumi i Universitetit të Nju York-ut, SHBA. Shpjegon që Skëndërbeu kur u shkëput nga ushtria osmane kishte trupa shqipfolëse rreth vetes. Një karakteristik e udhëheqësve osman që të bënin pjesë në të njëjtin grup linguistik.

Në 28 Nëntor 1943 Skënderbeu ngriti famurin, dhe bëri thirrjen e lirisë për herë të parë popullit dhe princave shqiptarē.

Skënderbeu është ai shqiptar që arriti të bashkoj Princat shqiptar në Lidhjen e Lezhës në 2 Mars 1444. Dr. David Nicolle nga Universiteti i Nottingham-it, shprehet se Skënderbeu i dha shqiptarëve të asaj kohe mundësinë e ruajtjes së territoreve, identitetit, besimin, lirinë dhe mënyrën e jetesës.
“Shqiptarët e shekullit të XV ishin ndryshe nga popujt e tjerë ata ishin të lirë”

Foto brenda Kalasë së Krujës

Foto brenda Kalasë së Krujës

Skënderbeu ishte ndër të tjera një diplomat dhe lider i shkëlqyer, ai bashkoi Princat shqiptar dhe krijoi aleanca si dhe arriti të negocionte edhe paqe kur ishte e domosdoshme.

Diplomati më i talentuar ishte Pal Engjelli, Arqipeshkvi i Durrësit njohës i shkëlqyer i periudhës së rilindjes të Napolit, Romës, Milanos dhe njohës i Venecias. Në 20 Gusht 1463 Venediku dhe Skënderbeu nënshkruan një aleancë.

Profesori Oliver Schmitt i Historisë së Evropës Jug-Lindore në Universitetin e Vjenës shprehet se ajo që kërkoi Skënderbeu ishte Kurorora. Kurorëzimi si Mbret i Shqipërisë dhe i Epirit, ndërsa Pal Ëngjëlli do të bëhej Kardinali i shqiptarëve. Profesor Schmitt shprehet se ishte ky i fundit ai që porositi, krijoi dhe ideoi imazhin e helmetës së Skënderbeut si imazhin e Aleksandrit të ri, të një principate të pavarur.

Përkrenarja e famshme që ruhet sot në Muzeun e Vjenës (ishte Kurora e Skënderbeut e projektuar nga Pal Ëngjëlli)

Profesori Oliver Schmitt i Historisë së Evropës Jug-Lindore në Universitetin e Vjenës shprehet kjo përkrenare është kopje e përkrenares së Aleksandrit të Madh.

Ndërsa Kenneth Walters Profesor i Klasikëve Grekë dhe Latin në Universitetin Shtetëror të Wayne-it shpjegon se sipas tij para-ardhësja e përkrenares së Skënderbeut është ajo e Pirros së Epirit. Nëpërmjet transmetimit të kulturës Epiriote-Ilire. (Ku vizualizohen brirët)

Zbulimi u krye vetëm kohët e fundit duke pasur si material prove pikërisht këtë përkrenare, shprehet Profesori Schmitt, zbulimi u bë nga Profesor Franka nga Gjermania si dhe këto të dhëna kombinojnë me disa dokumente nga Arkivat e Milanos. Që tregojnë Arkipeshkvin e Durrësit në Milano në vitin 1464, ku Duka i Milanos Françesko Sforca i dhuroi shumë pjesë armaturash dhe armë si dhe mendohet të ketë qenë edhe përkrenarja e cila daton të jetë porositur më parë që nga viti 1460. Kjo konfirmohet edhe nga Historianet e Artit përfundon Profesor Schmitt.

Foto mbishkrimi në Përkrenare.

Foto mbishkrimi në Përkrenare.

Më tej briret janë jo vetëm analogji nga helmeta e Pirros së Epirit një tjetër ilir strateg në drejtimin e luftrave, por edhe elementi i kokës së dhisë me brirë daton para erës sonë, dmth një element i periudhës së para-krishtit na shpjegon Profesor Walters.

Më tej, shkrimi në Përkrenare përkthehet “Jezusi i Nazarretit bekon Princin e Matit, Mbretin e Shqiptarëve, terrorin e Turqve dhe Mbretin e Epirit. Gërmat inicialet në latinisht ose Italisht nëse bashkohen shqiptohen
“Im-pe-ra-to-re” shpjegon Prof Walters. Ajo ka shume kuptime si Gjeneral Suprem, Udhëheqës apo Perandor. Pra ajo që mahnit profesorin është lidhja e përkrenares me precedentët dhe antikitetin ilir dhe mbishkrimet kuptim plota.

Historia na tregon se Papa Piu II nuk e kurorezoi dot Skënderbeun sepse ai vdiq në Ankona në 14 Gusht të vitit 1464.

Por Skënderbeu ngelet figura më e vlerësuar tek miqtë apo kundërshtarët e asaj kohe. Gjithashtu edhe sot emri i tij do të bashkojë shqiptarët në të gjithë dimesionet, kudo që ata ndodhen.

3 Responses to “Përkrenarja e Skënderbeut”

Read below or add a comment...

 1. petraq says:

  sipas nje goje dhane koka e dhise ne perkrenaren e skender beutka te beje me taktiken e luftes qe perdorte gjergj kastrioti.ai ishte nje luftetar shume i zoti.per te treguar forcen e tij ne prezence te nje delegacioni me nje te goditur te shpates e ndau nje kal me dysh duke e prere mes per mes me nje te goditur.skenderbeu ne nje sulm qe kishte pregatitur gjat nje beteje ne krye vendosi nje kope te madhe me dhi te cilave u vuri nga nje pishe te ndezur ne bririn e tyre dhe i leshoi mbi turaqit.turqit te trembur u nterhoqen dhe u kapen e u coptuan nga ushtaret shqiptarei.ne shqiperi kendojme.nje dy tri rrofsh moj shqiperi me piron vajte kondra romakeve me skenderbe mbi osmanlli nje dy tri rrofsh moj shqiperi.skender beu eshte heroi yne legjendar e pegezoj artikull shkrusin pamvaresisht te ndonje mendimi ndryshe

  n

 2. Mark Gjonaj says:

  Ermir, dakort me keto mendime te permbledhura, per heroin e kombit shqiptare, por duhet me ja “heq” dekuratat(24 beteja) kunder turqeve osman sulmues e pushtues te tokes se Arberit, sepse ka “shkele” “Karten nderkombetare te te drejtave te njeriut”(deklaraten universale) e 10 -te dhjetorit 1948! Megjithse 480 vjet perpara pat vdeke, ai “mban” pergjegjesi sepse duhej parashikuar se Asambleja e Pergjithshme e OKB-se do te shpallte kete deklarate! Megjithate ai duhet derguar ne Hage, sepse “avokatet mbrojtes” te te drejtave te njeriut(me shume per turqit osmane se sa per shqiptaret), si Ardian Klosi, Fatos Lubonja, Gezim Kelmendi, Amir Ahmeti e te tjere, jane te mendimit te ndeshkohet ne shekullin e 21 -te, sepse duhej te parashikonte se ne mesin e shekullit 20 -te do te dilte ky ligje! Mendoj se veshtire e ka “mbrojtja”, sepse Heroi yne Kombetare ka gjithe kombin me vete! Mirpo, duhet marre masa te forta sigurimi, se bani e fitoi Skanderbegu, avokatet e kohes se Turqise duhet te gjejne vend strehimi, se nuk permbahet Gjergji, sepse mjaft kishte vuajtur ne oborrin e Sulltanit, ndonse ne moshe te vogel per te harruar cdo gje nga atdheu i tij, e kishte shkeputur. Do Perendia dhe gjykata nuk ja rikualifikon vepren penale, sepse Skanderbegu mund te denohet dhe per tradheti ndaj Oborrit te Sulltanit dhe per dezertim ne front me Hunjadin!! Zoti ne qielle, Haga dhe “ernat e vjetra qe fryjne nga lindja” e kane ne dore fatin e heoit tone kombetare! Rrofte Gjergj Kastrioti(Skanderbeu)!

 3. petraq says:

  ne shtepinee kastrioteve ne qytetin e krujes prncesha vojsave rrinte prane zjarrit ulur ne njepolthrone veneciane.lart ne mur mbi vater varej nje shpate e kohrave te vjetra qe asnjeri nuk kish mundur ta ngrinte.ishte shpata e kastrioteve.pernjeheresh hapet dera hyn brendua nje luftetar trim i hijshem dhe uletne gjunje para mbretereshes.asaj ju duk sikur ishte ne ender dhe i thot.ene mos je hije a fantasme qe vjen te genjesh njeir plake nje qyqe te neveritur ti je im bir ti je gjergji im.keshtu ka shkruarfan noli per heroin tone kombetar.ai eshte nje trup i vetem me popullin e shqiperise si ateher qe ka luftuar e sot e kesaj dite me emrin e gjergj kastriotitshqiptaret do te ecin gjithmon perpaara.

Comment

*