Liberalizimi i tregut të Universiteteve Shqiptare

Ermir Dardha

Ermir Dardha

Liberalizimi i tregut të Universiteteve Shqiptare, ëndrra e Prof. Dr. Gramoz Pashkos, sot një realitet

 

Ditët e fundit debati për Universitet u shfaq përsëri në Parlamentin Shqiptar. Shpresoj përmirësimet në ligj të rrisin konkurueshmërinë dhe cilësinë e Universiteteve Shqiptare, ndërmjet atyre Shtetërore dhe Private. Profesor Pashko ndër te parët për liberalizimin partiak, për liberalizimin e ekonomisë, do të ishte i pari për liberalizimin edhe të tregut të dijes.

Referuar një publikimi të renditjes ndërkombëtare të universiteteve, përfshi këtu një analize edhe të atyre Shqiptare, duket qartë që pas dymbëdhjetë viteve që nga çelja e universitetit privat të parë, sot në vendin tonë kjo renditje të kryesohet nga një Universitet Privat. Në vendin e dytë vjen universiteti Shtetëror që ka pasur monopolin drejtues prej vitesh në treg, duke qenë i vetmi Universitet në vend e mos pasur të tjerë deri në tetor të vitit 2002. Dhe në vendin e tretë do të renditet universiteti i themeluar nga Profesor Pashko. *(Referuar listës së renditjeve të universiteteve shqiptare e cila ndodhet në fund të faqes)

Prof. Dr. Gramoz Pashko (Rektorit të Universitetit të parë privat në Shqipëri, University of New York, Tirana, Qershor 2006) Copyright © Foto nga E.D.

Prof. Dr. Gramoz Pashko (Rektorit të Universitetit të parë privat në Shqipëri, University of New York, Tirana, Qershor 2006) Copyright © Foto nga E.D.

Prof. Dr. Gramoz Pashko i cili ishte Ekonomisti Liberal ndër të parët, Politikani i balancuar, Akademiku dhe themeluesi i Universitetit të parë Privat në Shqipëri. Që sot është ndër tre më të mirët në Shqipëri referuar kjo studimit të mëposhtëm. Sot mund të shprehemi me të drejte që liberalizimi i tregut te Universiteteve do te sillte një dobi në zhvillimin ekonomik dhe intelektual të një Kombi. Ndonëse është akoma herët për të folur, sepse rezultati vjen me kohën, por mund të themi që jemi në rrugën e duhur. Në këtë klasifikim janë renditur mbi 20 mijë Universitete nga e gjithë bota, dhe që lista kryesohet nga ato më me emër në Amerikë.

Ajo shprehja “sa herë që hapet një shkollë mbyllet një burg” është e gjetur, dhe nëse rregullat janë të pa-anëshme dhe që rrisin kontrollin dhe konkurueshmërinë dhe të ndëshkojnë abuzuesit, në këtë rast vendi do të përfitojë akademikisht maksimalisht. Shkollat profesionale janë gjithashtu një domosdoshmëri në shoqërinë shqiptare.

Shpesh herë në seminaret e Prof. Pashkos në vitin 2005, në lëndët ekonomike si Ekonomia e Shkallës së Bashkimit Europian apo Historisë së Ekonomisë Botërore ku ai ishte njohës i shkëlqyer, do të na shpjegonte me pasion domosdoshmërinë e liberalizimit të tregut Universitar shqiptar, i cili do të sillte një rritje të nivelit akademik, dhe ekonomik në tërësi.

Rektorit të parë të Universitetit Privat në Shqipëri mund ti përgjigjemi që ëndrra e tij e fundit është një realitet. Sistemi Universitar shqiptar është i liberalizuar, tashmë ngelet vetëm për tu përmirësuar sistemi më tej.

 

*Referencë Renditja e Universiteteve Shqiptare: webometrics.info/en/Europe/Albania

Comment

*