Nexhat Daci zgjidhet Kryetar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës

Prishtinë, 21 dhjetor 2017 – Nexhat Daci është zgjedhur Kryetar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës (ASHAK).

Daci e ka marrë besimin e shumicës së anëtarëve të Akademisë, në Kuvendin e rregullt zgjedhur që ësdhtë mbajtur sot, më 21 dhgjetor 2017.

Nënkryetar I ASHAK është zgjedhur Jusuf Bajraktari, kurse Sekretare Shkencore është zgjedhur Myzafere Limani.

Kuvendi i I ASHAK ka zgjedhur edhe sekretarët e seksioneve. Sekretar i Seksionit të Gjuhësisë dhe të Letërsisë ështëe zgjedhur Eqrem Basha, Sekretare e Seksionit të Shkencave Shoqërore – Justina Pula, Sekretar i Seksionit të Shkencave të Natyrës – Fetah Podvorica dhe Sekretar i Seksionit të Arteve – Luan Mulliqi.

Nexhat Daci ka lindur më 1944 në Tërnoc të Bujanocit, ku ka kryer shkollën fillore. Fakultetin e Shkencave të Natyrës, dega e kimisë e ka kryer në Beograd në vitin 1966, kurse dy vjet më vonë po në Beograd edhe ka magjistruar. Në Universitetin e Zagrebit më 1973 mbron me shumë sukses tezën e doktaranturës. Pastaj ka kryer studime të postdoktotaratës në Angli.

Nexhat Daci ishte edhe  anëtar i Shoqatës së Kimistëve të Amerikës, anëtar i Akademisë Evropiane për Çështje të Mjedisit dhe anëtar i rregullt i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës.

Po ashtu që nga viti 1984 është profesor ordinar i Fakultetit të Shkencave të Natyrës, dega e kimisë, në Universitetin e Prishtinës.

Ka të botuar mbi 160 njësi bibliografike në më se 40 revista ndërkombëtare.

Nexhat Daci  po ashtu ka qenë kryetar i Kuvendit të Kosovës me mandat trevjeçar.

(r.m.)

4 Responses to “Nexhat Daci zgjidhet Kryetar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës”

Read below or add a comment...

 1. Fado S.C. says:

  I nderuari kryetarvi Akademisvsevshkencave dhe te arteve,
  Prof Mr.Daci te urojm suksese,,
  SHqipria e Kosova Kane nevoj qe shkencat ti dalin per zote
  KOMBIT Shqiptar.
  Periodat e perandorve rromake,bizantine slave e 50
  vjecare shqiperin e lane nene tutelen,
  ”se je mi nje popull nder me te vjetrit ne Balkans???
  Kjo vjene nga nenvleftesimi vetes.kjo ndofta dhe politic
  lidhja me jugosllavin(rusin) pa te kewevte greqise te. Cilat nuke lejonte(nin)
  vjetersin e gjuhes shqipe,Bile me prejardhjen gjenezen
  iliro-pellazgjike .
  Pas jugosllavise erdhi parseri inferioriteti NDAJ rusise..
  Keshtu do prape njrzite I referohe vitrve e shkeces monizmite.
  Nje shkenctare foli ne New Yorker ne pervjetorin e pavarsice se
  kosoves.
  E prezemntuane Prof. dr,akademik I madh,Pergjithsisht foli mire.
  Ne funder than:…”Shqiptare Jane nje nder popujte me te vjetner ne
  Balkans”, brohphitje te fuqishme”..Une isha ne kemb me 5-6 shoke,”nuk
  brohorita”.nje qytetare aty afer me tha anglish ”pse nuke duartrokite”???
  I thashe ”une jam shqiptar”…ateher me foli shqip edhe une jame shqiptar,dhe me
  beri pershtypje se te gjith flisnin English me perjashtim te profesorite. Ai than Mendova a
  mos je Americans se nuke duartrokite”?
  Jo I thash por po te sqaroj se jame punonjes shkecore,por kame 12 Viet ne Amerik
  kame shkuare ne shkoll, kame dhene provime per gjuhen e mesure computer,
  studjuare shume per historian ne library e bibloteka(Manhattan Brooklyn,Quinns,Bronx).
  Sidomose per ”Kosoven.Ai Ishta perkthysevi mire Englishmen Britanike.
  Jam habiture c’fare thone shkenctaret serios per ”lashtesin” origjinen e
  shqiptarve,shkenctaret,historianet ne librartt ketu ne USA.
  Ka spekullime nga shkenctare Greek,Serb kuptohet edhe vende te tiera Kane
  huazuare.kto te pa vegetate
  Ne nje biblotek center New York cater katshe (xhamllek).ka Kater sallona me Libra
  e computer,nje sall ka ne Katin de katerte ka rreth 100 compjuter.
  Ne Vitet 2000 ceshtja e kosoves Ishte ne ”zgrip” .
  Organizuam nje Session Shkencore”Per 60
  Vjetorinbe konfrences Bujanit” e New York nq qendren kulturirevshqiptaro-Amerikane”Deballgarden’ ‘,Duhet lexoja shume te siguroja harta,fotografi,firmat e
  nenshkruseve,Nga mos njohja opinion Ishte negative.

  Jo I mire me perjashtim Prof.dr.Sami Repishtit Ph D .
  qe shpitrish,me gnithese Ishta i smure na ka
  ndihmure teorikisht e praktikisht me gjithe
  bashkshorten shume te nderume e te respektumen
  Arsimtaren Ms.Diana Repishti.
  Edhe Prof. Rexhep M. Dedushaje Ishte mbeshtetes e studjues i
  ” Conferences Bujanit ”.
  Malsoret e Tropoejs ne pervjithsi po, te pranishem ne sesione 15.persona
  Prof. Shefqet Vata-Mati e ndone rralle
  Mr.Esat Riza president Albania-American Inc.
  Ne shqiperi kame lexure Prof.Hasan e Neritan Ceka,(me
  Mr.Neritanin jame njohur ne nje ekspedite arkeologjike
  ne qytetin e Lasht ne ”rosuje” te bujanit-Krasniqe).Kam
  biseduare me dijetarin e shquare prof.dr D h i m i t,e r
  P i l i k a Academic.Sa me passion e deshire fliste
  rrjedhshem e fuqishem thua Ku e gjente ate dufe,i
  merrej fryma nga passion per lashtesin e origjinen
  e gjuhes shqipe,per figurative Shquare dhene bots.
  Shtepia e ti ishte e mbushure me
  Libra.ne dhome rreth e rreth murite libra,kuti matrialen..e
  plote me documented e Libra.
  Tania Jane boture Libra te autove te huaje ,prof Malcolm thote
  Jane 5 vilajet shqiptare,ne kemi frik ti referohemi,kjo edhte nje e verte.
  Prof.xhuzepe Catalano those: gjuha shqipe eshte me vjeter Para 12500 vjeter.
  dr Aref Mathieu those gjuha shqipe nuke Hyne grupin hind-europjan,eshte
  me e vjter eshte dege e Vicarnte.
  Genera etymological,gjuha,historia,arkeologjia,linguistika paleontologjia,gjenealogjia,
  Onomastika,gjeografi,folklori,vashjet zakonet et,j vertetojn lashtesin,e gjuhes shqipe
  Gjuha e zoti” ”Thoti flistevshqipe” ,”Nana e gjuheve”
  Ing.Boshnjako- American thot ”kame zbuluare “Piramiden ILIRE ME TE MADHE E
  METE VJETER ”
  Bota shqiptar,gjuha,historia,kulture,zhvillimi e qyytetrimi I ARBERIT ILIRE eshte
  vjedhure,fallsifikure e pervetsuare nga persndorite pushtuse.
  Por dhe historia e vertet e me consume eshte fallsifikure.
  Akademik Kristi Frasheri esht mjeshter I histories mesjetes,(per lashtesin Gaboneshte nxiture kur thote iliret nuke Jane me origjin pellazgjike ketu Ms.Frasier ka hy ne
  Livadh te huaje,kepute rrenjet pellazgjike te Ilirve Prof.Frasher gnjate 50 vjetve
  nuke u perzie ne historin e lashtesise awe historin e pksh.)

  Ai ka qene luftetare ne luften e dyte boterore ,por I zhgenyre esht larger nga poltika
  historiae dites(pksh,ppsh.per dijeni academic Frasier ne democracy ne arkik kishte
  gjetur nje Dolekument sensational,partizani Frashier takon enver Hoxhen.Enveri I jeep nje later
  Te paraqite ne cenen pezese.
  I thote ”mos e hap”,kristua I ndergjegjshem nuke e hape, lettren ,dhe I Japon detyren..Pas 50 vjete lexon legend ”sekretvte e.h.Leter ” pranojeni”….”po nuke qendroi mire kputni nje plumb pas kokes”)
  )
  Per librin e pare te K.F” Lidhja Shqiptareve Prizrenit” kame pature
  vretje.libri I dyte L.Sh..P,eshte i plotsuare bene permirsime,shtesa ne baze dokumenteve
  Te zbuluara ,por bene dhe korigjimet e vete.f duke thene
  Mehmet Ali Pashen e ka vra me emer,ose telegrafistin nuke e ka via r. Zaskoci ,, por
  a.b.gjakovari….
  Autocret e RI qe shkruajne i feferohen liberave vjetera.
  Ne fakte Jo per censure por akademite shteti duet mbikqyrin shtepite botuse,dhe Jo cdo die
  te’i botuse mund hotline Libra historike,atyre shtepive tu vihen redactor,letrare e historike.
  Nuke jame specialiste I histories por lexoje. Konstatohet qe shkruhet historia me miqesi
  nepotism-nepotistic,kur ka shenime e dokumente,si eshte zhvillure nje ngjarje.thuhen
  calsite e nje kshilli nje shtabi,ketu me vepron superlative.
  Disa shkruse per te future nje simpatizant ne nje kshillim apo cete
  Shtoj 7-8 veta cka E die Edhe vet autori qe ne ate mbledhja kana
  qene present 49 (2.kan firmose
  me vone = 51) veta,nga kete:36 shqiptar te kosoves,7 shqiptar,4 serb,3 malazes, boshnjak
  Numr 20 i shqiptarve edit fallsifikim e cone nr e 1.delegate mbi 60.2.artificialisht con uje
  Ne mullin e serbve se thon shumica Kane qene nga shqiperia????
  Eshte nje material-artikull ne gazetat ne Kosovo qe nuke ka mbeshtetje shkencore,me
  tendency ”document qe x.y .ka marre lek.
  Po por behet me tendece,ai persion mbaron studmiet ta zeem ne parise,paraqitet ne
  ministrii me diploma die kerkone pune.
  Ju thote qe kame per te mbrojtur doktoranture pas 6-9 muajshe.
  Tani per tani I thon nuke kemi vend pune por po te japim.,,, franga
  deri Sa te njoftojm.
  Historia duhet te thellohet document thote n.s. ka marre pension patriotike,(ne fakt
  plagose rende ne luften e shtines 1881, I kerkojm akim por me qene se isht
  fanoliste me b.cburri nuk i preu ne best,Zogu si kunderpergjigje I ndaloj pension qe
  Komunikuar . Me vone asne qeveri te mevonshme,por ate decorum monizmi
  nuke I dha asnje perkujtimore .
  per 50 Viet,kam pare dhe documente ne arshiv qe po mos thelloheshh gabone,
  ka dhe maipulime ne,historia.
  (dy student qe shkojne ne shkoll bashk,por njeri pas nje jave kthehet ne shqiperi,historian thote
  studioi ne vjen,ndersa per ate qe mbaroi studimet e doctorate nuke e permene.KETO
  JANE SHKRUAREA E DEFORMUAR..
  Prof .Zekeria Rexha thote ndryshe pjesmarre i antare historiani e anash kalone. ???
  Historia duhet shkruhet sic ka ndodh .e.h Para Stalinist those se x .y. candidate per
  mom qendrorr e kemi fute ne burg ‘.’historian” thoe antari I komitetit qenderore????
  Nje rast I deformure,malsia sulmon me clirue gjakoven.shtator 43
  Gjakovaret nuke pelqenin se lufta ka shkatrrime,por Ishin 3000 luftetare qe do ta sulmonin,
  Ittlianet.!Ne darke nje patriote thote po e shkatrroni qytetin.Njeri nga luftetare I thote
  drejtoju (ben me gisht)”ati” se vllaj ti komandon???
  Pas luftes me qene se gjakova u clirue pas Dy dite lufte,u vrane e u plagosen shume
  Italian por dhe disa Partiza.n.Pas luftes Ai qe tha ”villaj keti eshte commandant”,ky vllaj
  partisan pas luftes(dalin shum trima) nuk ju rezervua ndonje Funksion,filluane me rrahe gjoksin ”und kame luftuaare kame bere kete e Ate,pasi u siguruane ae udb. kishte Marr shenimet e nje kuadri nepermes
  Kom.p.e com. eke.in(gjith kund ne zyra minstri,kryeministri ,ushtri etj ka Patur agjent jugosllave dhe ne rreth,haptas Si ”kshilltare” e illegal, historian K. Dervishi)
  clifuane te gjith,I vllaj I dineTE te vertetat po haJde E fol.IshtE nje fjalet ”nuke kame pare
  ase nuke kame degjuare asgje”.per ndryshe ???
  Tank Ai qe kishte then thug ”atj ..apo Keti se vllaj I ti eshte komandnt ,nuk fliste me, por thoshte
  Une dhashe urdher,
  Lexonime ashtu fshehurazi dhe shkrimet tuja-kosoves e nuk permendeshin disa gnera qe
  Prof zekeria Rexha i kishte thence deklarure ndrysh.Me than ata nukni dine dele ne kemi Pater antare ne njesit,e ne kshill qe Ishii officer e nuke mund ti deklaronim se ndiqeshin dy fish nga ushtria fashizmi -milicia Italian Na perishen punet ,ata Na jepnin arme, municion ,e makina shkrimi,pregatitnin dhe reparatin per dezertim,dhe nuke e dine ase ali hadri Ali shukriu,mahmurt bakalli ate e denim une ,emini,rifati i kishte njhur ne jeten ushtarake..Ai document i Prof. Zekeria,Rexhes,i sabrie Vokshite Eshte Edie sote
  Nje person qe ka akyivitet ne shqirpei nga 1924-1942ka pasture aktivitet edge ne Kosovo
  me shumevse te gjithbshqiotaret e shqiperise .Eshte Ba grant per konferencen e bujanite
  Ka wende kryetare ii ksh Na.cl.malaise gnakoves.Ne kind e bujanit ka mare pjesvevdiskuture
  Ne shkrimet thuhet pershendetiba po fjskutoj delegate I Ushtrise Na.cl ……dhe delegate
  rajonale…….pa emery(ehet fjalet per kryetarin e Kshillit te gjith Rrethit-Malsin e Gjaloves
  Bedri Spahiu general,minister lidhur me kete thoe’n’i vdekuri nuke flet,preversionet
  E reja mbilojn te vjetrate).
  Historianet e kan trasformure delegate i krasniqes,i bat.bcurri dhe venne emirate.Por
  Sa per sye faqe edhe ata mund te ken diskuture,bile Kane hy ne diskutime s.m,sh.d. fi.a..a.n., etj e
  Kane fole.
  Tani Arrin puna Si ka qene renditja Kush ka qene ne ball te oxhakut??
  S’ka asnje redesi njrzite Jane ulul lirshem
  M.N ka qene present zekeria rexha u zgjodh kryetare . Une
  nuke iasha ne markes madhe as te Vogelen por ne sanraxh por e kisha ne krahe z,r,Une
  kam dale shpesh jashte.
  edhe z.r. dhe ne jemi ulure ku kemi mundure.
  Delegate i triples ka aene me tre vllezer antare i cetes pare ne gjakov,bashkbme 5-6
  Also te tier,e nuke pasqyrohen???
  Sipas dokumetave archives shtetit,” f.hoxha cur eshte kthyer nga Bulgaria i ka
  komunikure qe nuke je antare i pk.se s’ke paste celule ne tropoje.Por shion f.h
  “‘je antat i kshillit e shtabit ushtarak te kosoves e rrafshit dukagjinit”kjo ndergyrje duketveshte beret me marrveshje pkj e push. per Ta izoluare??.Pas Pak kohe I
  thon je emruar commandant i Rrafshit Dukagjinit(vlersim),faleminderit ju thote
  por und kam nje funksion ne Malsi dhe ne jemi brands kufive v,1913,a mos
  quiet shkelje.Kosova bisedon andej e ketej a eshte precedent?? pasi bisedojn
  I komunikojn
  fIllo detyren komandnt v.n. e zevedes M.b.e komisar
  (mismet Shakira ”me kujtohet”)
  A e dine Kosovar kete pun ??,Apo nuke done.??
  Pamvarsisht Sa Kane ndejte Si edhe fadili u caktua
  commandant per kosoven ,por e
  hoqen,pune Serbe.??
  Kete” theorize historike i theksova qe” academia ”te bejne studime te drejta.

  P.sh Rruste Avdhyli muosmani -vojvoda
  eshte vra ne Kosov Ai ka qene antare I kshillit krasniqese,por per me hape rruge
  shkoj tek gani begun.Nuke I thane asgje ”trdhtare”,nuk e shkarkuan apo perjashtuan
  nga kshilli,me vone ne nje aksion kunder gkermane me gjith dy shook luftonje trimerishte
  e rane te tre heroikishte.Ne mbledhjene pare kshilli mbaten zi per vrasjen e RR.A . me shoe por

  Pas lufte i futen ”mish dhije” ksaj pun” Kane qe ne me gani b”,
  Rendesi ka qe luftuen per atedheun,popullin e rane heroikishte
  50 vjete monizmi nuke I shpalli deshmore.(Avi Rrustemi deklarate)

  Ne democracy djali Avni u be kryplake ne bujan dhe babaj Rrustem Avdyli
  Vojvoda u shpalle deshmore.
  Konstatohet se Kosovar as shqiperia nuke mbajne qendrime PArimore per
  luftetaret shqiptar qe Kane Marr pies ne Kosovo e shqiperi.??????.
  Urojm Suksese gjithnje me te Mira.

 2. tomrridr says:

  Mr Kryetare!
  Rastsisht degjova nje emisin per bashkluftetari e
  shaan Po’luzhes.presidjumi rreth 10 veta.
  NUk paragjykoje personalitetin per Cilin flitej .
  U ndane disa mirnjohje familjarve kontribusve
  Folen shkurte,
  E Mori fjalen nje I sektit fear,hoxhe???
  Tha per atdhe dhe Fe bejm….
  Shumica vejne FE perpra Fe pastas atedhe
  Sic bejne partite sote
  Per partin pastaj atdhe,e drejt se partia I bene oligarke. Korrupsion trafik miljonere.
  Vazhdojm me hoxhen,mu duke i pregatitur ,I Gojes,orator pa leter
  Than ender te tjera ..

  “Jmi populli qe kemi tradit nder shekuj,hajde Hoxie historian,arkeolog,paleotolog,linguiste etj etj
  ” shqiptar esht me I vjetri ne B a l k a n s e perseriti Jo vetemm
  ne ballkan por me gjere” a. DOni me per belulin????.
  Thash vetes me vete asnje academic shqiptar nuke e those kete??
  Kurt .aref mathieu shkone ne shqirperi,nuk flasin nuk e afrojn akademiket zyrtarish nuke
  !ja miratojn librin.
  po fundi eshte shqiptar qe 30 Sa vjeetee flen biblotekve lexo gremlin ne archival?
  Tempore???
  Bashkohem me kometusin e me superme.

 3. tomrridr says:

  Mr Kryetare!
  Rastsisht degjova nje emisin per bashkluftetari e
  shaan Po’luzhes.presidjumi rreth 10 veta.
  NUk paragjykoje personalitetin per Cilin flitej .
  U ndane disa mirnjohje familjarve kontribusve
  Folen shkurte,
  E Mori fjalen nje I sektit fear,hoxhe???
  Tha per atdhe dhe Fe bejm….
  Shumica vejne FE perpra Fe pastas atedhe
  Sic bejne partite sote
  Per partin pastaj atdhe,e drejt se partia I bene oligarke. Korrupsion trafik miljonere.
  Vazhdojm me hoxhen,mu duke i pregatitur ,I Gojes,orator pa leter
  Than ender te tjera ..

  “Jmi populli qe kemi tradit nder shekuj,hajde Hoxie historian,arkeolog,paleotolog,linguiste etj etj
  ” shqiptar esht me I vjetri ne B a l k a n s e perseriti Jo vetemm
  ne ballkan por me gjere” a. DOni me per belulin????.
  Thash vetes me vete asnje academic shqiptar nuke e those kete??
  Kurt .aref mathieu shkone ne shqirperi,nuk flasin nuk e afrojn akademiket zyrtarish nuke
  !ja miratojn librin.
  po fundi eshte shqiptar qe 30 Sa vjeetee flen biblotekve lexo gremlin ne archival?
  Tempore???
  Bashkohem me kometusin e me superme.

 4. tomrridr says:

  Mr Kryetare!
  Rastsisht degjova nje emisin per bashkluftetari e
  shaan Po’luzhes.presidjumi rreth 10 veta.
  NUk paragjykoje personalitetin per Cilin flitej .
  U ndane disa mirnjohje familjarve kontribusve
  Folen shkurte,
  E Mori fjalen nje I sektit fear,hoxhe???
  Tha per atdhe dhe Fe bejm….
  Shumica vejne FE perpra Fe pastas atedhe
  Sic bejne partite sote
  Per partin pastaj atdhe,e drejt se partia I bene oligarke. Korrupsion trafik miljonere.
  Vazhdojm me hoxhen,mu duke i pregatitur ,I Gojes,orator pa leter
  Than ender te tjera ..

  “Jmi populli qe kemi tradit nder shekuj,hajde Hoxie historian,arkeolog,paleotolog,linguiste etj etj
  ” shqiptar esht me I vjetri ne B a l k a n s e perseriti Jo vetemm
  ne ballkan por me gjere” a. DOni me per belulin????.
  Thash vetes me vete asnje academic shqiptar nuke e those kete??
  Kurt .aref mathieu shkone ne shqirperi,nuk flasin nuk e afrojn akademiket zyrtarish nuke
  !ja miratojn librin.
  po fundi eshte shqiptar qe 30 Sa vjeetee flen biblotekve lexo gremlin ne archival?
  Tempore???
  Bashkohem me kometusin e me superme.

Leave a Reply to tomrridr Cancel reply

*