Petrit Halilaj – artisti shqiptar impresionoi Venecian

Një artist nga Kosova në Venecia. Petrit Halilaj nderohet nga juria e Bienales.

 

Artisti i arteve pamore Petrit Halilaj, i lindur në Kosovë në vitin 1986 u nderua në Bienalen e Venecias, më 14 maj, nga një juri ndërkombëtare me “përmendje të veçantë” për kontributin e tij si artist.

Halilaj ka lindur në Kosterc dhe në moshën 13 vjeçare, në kohën e luftës në Kosovë, i është dashur të jetojë në kampin e Kukësit. Këtu ka filluar edhe rruga e jetës si artist.

Halilaj rrëfen për Deutsche Wellen se hapat e parë ishin vizatimet në disa fletë të bardha që ia kishte ofruar psikologu italian në kamp, Giacomo Poli. Kështu, këto skica shenjuan njëkohësisht edhe rrugën e së ardhmes për artistin.

Sot kujtimet e vendlindjes janë ushqim për artin e Petrit Halilajt.

“I kam ende të gjalla kujtimet nga fshati Kosterc, jetën atje, natyrën, oborret, pulat”.

Por, ai di të ndjekë edhe ritmin e jetës së madhe në lëvizje, “ku ti si njeri je i hapur për kultura të reja, për ide të reja.”

Artisti jeton në Bozzolo, Prishtinë dhe Berlin. Por, kujtimet nga vendlindja dhe atmoferë kozmopolite nuk përbëjnë kundërshti, madje janë frymëzuese, thotë ai.

Lidhja me vendlindjen është e fortë. Halilaj thotë se shkon shpesh në vendlindje.

Në vitin 2015, Galeria Federale e Artit në Bonn hapi dyert për një ekspozitë të plotë me artistin e ri, nga data 6 mars deri më 15 tetor 2015 me një titull poetik e të pazakontë si vetë rruga e artistit: “She, fully turning around, became terrestrial” – “Ajo, me një rrotullim të plotë, u bë tokësore.”

nstalacionet e Petrit Halilajt janë një korpus ku vendlindja, identiteti e trashëgimia historike kalojnë në sitën e imët të artit.

/DW/

Comment

*