Plebishiti i delegacionit shqiptar në 1919, që SHBA të administronte Çamërinë e jugut

Si dhe territoret shqiptare të aneksuara nga Mali i Zi e Serbia, përfshi edhe Epirin e Veriut që pretendohej nga Greqia

 

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 25 Prill 2019

 

“Paris-Midi” ka botuar, të dielën e 7 marsit 1919, në ballinë, një shkrim në lidhje me propozimin e delegacionit shqiptar në Konferencën e Paqes në Paris që SHBA-të të ndërhyjnë në administrimin e çështjes shqiptare, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Shqiptarët bëjnë thirrje për plebishit

 

Delegacioni shqiptar, pasi u dëgjua nga komisioni i ngakruar për çështjen greke, i dërgoi një shkresë shtesë Kryetarit të Këshillit të Dhjetëve. 

Në rast se kërkesat e parashtruara në memorandumin e paraqitur në konferencë nuk pranohen, ai (delegacioni) kërkon që Asambleja e Lartë t’i japë një mandat Shteteve të Bashkuara të Amerikës që të marrin dhe administrojnë për një vit territoret e pretenduara nga shqiptarët, domethënë, Çamërinë e jugut, si dhe territoret shqiptare të aneksuara nga Mali i Zi dhe Serbia.

 Nëse Konferenca do të pranojë këtë propozim, shqiptarët do të pajtoheshin, sipas të njëjtave kushte, që i njëjti mandat t’u jepej trupave amerikane për okupimin e Epirit të Veriut, i cili i përket shtetit shqiptar, por që pretendohet nga Greqia. 

Në këtë gjendje, njerëzit, pa ndonjë kufizim, mund të shprehen, të lirë, dhe të manifestojnë vullnetin e tyre në lidhje me aspiratat e tyre kombëtare. — (Havas.) 

 

* Botuar fillimisht nga Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania: https://www.darsiani.com/la-gazette/paris-midi-1919-plebishiti-i-delegacionit-shqiptar-qe-sh-b-a-te-administrojne-camerine-e-jugut-territoret-shqiptare-te-aneksuara-nga-mali-i-zi-e-serbia-si-dhe-epirin-e-veriut-qe-pretendohet-nga-greqia/

One Response to “Plebishiti i delegacionit shqiptar në 1919, që SHBA të administronte Çamërinë e jugut”

Read below or add a comment...

  1. Sali Bollati-SHQIPTAR ÇAM says:

    AMERIKA e BEKUAR ka qene dhe MBETET gjithemone nje MIKE E VERTETE e KOMBIT SHQIPTAR!

Leave a Reply to Sali Bollati-SHQIPTAR ÇAM Cancel reply

*