Rekord matematikor: Zbulohet numri më i madh i rëndomtë

Numri më i madh i rëndomtë deri tani ka patur 17 milionë shifra, ndërsa është zbuluar në vitin 2013

Matematicienti nga Universiteti Central Missouri Curtis Cooper zbuloi se numri i ri i rëndomtë rekord ka më shumë se 22 milionë shifra.

Numrat e rëndomtë janë 2, 3, 5, 7, 11 dhe gjithë të tjerët në varg të cilët janë të pjesëtueshëm me njëshin dhe veten profesori Cooper më shumë se një muaj i kaloi duke punuar në kërkimin e numrit më të madh të rëndomtë deri më tani dhe arriti ta bëjë atë kur numrin 2 e ka shumëzuar me të njëjtin numër 74.207.281 dhe nga rezultati i fituar minusoi 1.

Numri më i ri i rëndomtë tani ka 22.338.618 shifra të pabesueshëm dhe është i pamundur të shkruhet në formën e tij origjinale. Matematikisht shkruhet “2 në 74.207.281 minus 1”.

Numri më i madh i rëndomtë deri tani ka patur 17 milionë shifra, ndërsa është zbuluar në vitin 2013.

Projekti me titull Internet kërkimi i madh për numrat e rëndomtë të Marsenne (GIMPS) për këtë zbulim Cooperin e shpërbleu me 100 mijë dollarë.

Anadolu Agency (AA)

One Response to “Rekord matematikor: Zbulohet numri më i madh i rëndomtë”

Read below or add a comment...

  1. Nik says:

    Faleminderit per njoftimin shkencor. Nje saktesim per termin: Ne Anglisht quhen “prime numbers” ndersa ne Shqip “numrat e thjeshtë” (nuk ka kuptim “numrat e rëndomtë”)

    Nik

Comment

*