Rrugëtimi i delegacionit nga Rambujeja për në Shtabin e UÇK-së

E morem kete obligim me pergjegjesi te larte dhe vigjilence dhe i komunikuam te gjitha pikat per t’i marre masat e nevojshme qe delegacioni te kaloje me sukses dhe te arrije ne destinacionin e kerkuar.

Bilall Ceka

E ndjej per obligim qe te evokuoj nji kujtim nga e kaluara jone e perbashket dhe e lavdishme ku shume prej nesh ishim protagonist dhe pjesmarres te drejperdrejt gjate luftes heroike qe zhvilloi Ushtria Clirimtare e Kosoves.

Duke besuar se ne jemi ata qe duhet ti mbajme te fresketa keto ngjarje vendosa te shkepus nje nga ngjarjet e rendesishme e cila kishte te bente me kurorezimin e shume perpjekjeve te popullit tone per clirimin e vendit nga pushtuesi shekullor i cili edhe sot nuk ndalon perpjekjet e tij per te penguar proceset per avancimin e metutjeshem te shtetit te Kosoves.

Me 8 mars te vitit 1999 Delegacioni i Qeverise se Perkoshme te Kosoves me ne krye Hashim Thaqi, Kadri Veseli dhe Hysni Syla pas kthimit nga Rambuje per ne Shqiperi, ku u priten dhe u shoqeruan nga eprore te larte te Ushtrice Clirimtare te Kosoves si Xhavit Sadria, Rifat Sulejmani, Hesat Callaku, Shpetim Golemi (Dilaver Goxhaj) dhe erpore te tjere, per te vazhduar rrugen per ne Shtabin Pergjithshem te UCK-se.

Njesitet vartese ne kuader te Shtabit te Pergjithshem qe vepronin ne drejtime te caktuara e kishin per obligim qe ta organizojne bartjen e delegacionit per ne Kosove nepermjet Maqedonise ne drejtim te Zones Operative te Nerodimes ne Brigaden 162 Agim Bajrami.

Kordinator per bashkpunim ne mes te njesiteve per kete veprimtari ishte caktuar eprori i larte Hysni Syla dhe me kerkese ti tij kemi caktu takim ne Tetove ku present kemi qene une Bilall Ceka, Daut Zeqiri dhe Rushan Ceke ku jam obliguar per organizimin dhe bartjen e delegacionit nga Tetova deri ne brendi te Kosoves.

E morem kete obligim me pergjegjesi te larte dhe vigjilence dhe i komunikuam te gjitha pikat per ti marre masat e nevojshme qe delegacioni te kaloje me sukses dhe te arrije ne destinacionin e kerkuar.

Takimin me delegacioni e kemi be tek shtepia e Daut Zeqirit ku e kam njoftuar Kryeministrin Hashim Thaqin dhe Kadri Veselin per gjendjen, organizimin dhe pergatitjet qe kemi ndermare mirepo para se te vazhdojme me tutje duhet tju njoftoj edhe per ngjarjet qe ishin duke ndodhur ne territorin e Kaqanikut duke perfshi edhe Malesine e Kaqanikut, per kohen qe po flasim kacaniku ishte I rrethuar nga 7000 forca paramilitare serbe dhe vendi ishte i perfshire nga beteja te pergjakshme pothuajse ne gjithe teritorin dhe sidomos prej kufirit nga do te ecnim ne e deri ne Kovacec.

Me kete dua te potencoj per rezikshmerine e larte per sigurimin e rruges dhe sigurine e delegacionit sepse diku rreth 40 kilometra duhej te ecnim ne kembe ne zonat ku ishin te pozicionuara forcat e armatosura serbe.

Edhe pse gjendja ishte e tille ne morem obligim qe delegacionin ta percillnim deri aty ku kerkohej nga ne.

Nderkohe, kam kekuar nga Kryeministri qe per shkaqe sigurie ta shtyhet rrugetimi deri sa te krijohen kushte me te mira.

Ai me kerkoi telefon satelitor per te komunikuar me delegacionet e huaja dhe Shtabin e Pergjithshem per mundesine e shtyrjes dhe pas perfundimit te bisedave na tha qe ne sonte duhet te nisemi pavaresisht reziqeve qe na kanosen dhe se detyra ime eshte te jem ne kohe ne vendin e caktuar.

Pa u vonuar shume prej aty kemi vazhduar ne drejtim te fshatit Jazhinces afer kufirit tek shtepia e Abdirrahman Bakiut ku na kane pritur bashkeluftetar per te na shoqeruar per ne brendi te Kosoves. Nga kjo shtepi morem rrugen per ne Kosove.

Rrugen e beme permes fshatit Gllobocice ne drejtim te fshatit Shtraze deri ne Kovacec ku ishin stacionuar njesitet e Brigades 162 “Agim Bajrami”.

Ne oret e pas dites ne te njejten shtepi kan arritur komanda e Brigades me ne krye Komandant Qamil Ilazi, Hajrush Kurtaj, Ilaz Ceka dhe komandant Era te cilet na njoftuan per lufimet dhe per gjendjen ne te cilen ndodheshin.

Pas takimit ne mbremje njesitet e Brigades ne bashkepunim me njesitin e komandes per keto organizime ne krye me Ilmi Recicen ne kuader te Zones Operativ te Nerodimes dhe njesitet tjera u organizu rruga deri ne Shtabin e Pergjithshem.

Me kete pershkrim u mundova te sjell ne kujtese nje nga ngjarjet me te rendesishme duke shkeput disa momente te kesaj ngjarje dhe duke pasur konsiderate te larte per angazhimin e te gjithe atyre qe moren pjese ne organizimin dhe shoqerimin e delegacionit me te rendsishem qe kemi pas ndonje here ne keto ane.

Shpresoj se ne shkrimet tjera do te jemi me konkret ku do te perfshihen te gjithe pjesmarresit me emra dhe detaje te tjera.

Comment

*