Shqiptarja Gerarta Ballo, kandidate e Italisë për zgjedhjet europiane

Partia Demokratike e Italisë, forca kryesore e qendrës së majtë, ka shpallur listën zyrtare të kandidatëve për zgjedhjet europiane që do të zhvillohen në 26 maj të këtij viti. Ndër kandidaturat e kolegjit zgjedhor të Italisë së Jugut, është edhe emri i një kandidatje të komunitetit italo-shqiptar, Gerarta Ballos.

Gerarta, apo Geri, siç e thërrasin miqtë, ka nisur jetën e saj në itali në moshën 11 vjeçe dhe ka qenë gjithmonë aktive ndër vite si pjesë e komunitetit shqiptar të Italisë.

Ka kryer studimet në degën e marrëdhënieve ndërkombëtare në Torino dhe ka punuar si gazetare, duke themeluar njëkohësisht disa shoqata të cilat lidhen ngushtë me aktivitetin e saj për të rinjtë, emigrantët dhe gjeneratat e dyta. Në këtë qytet pothuajse 10 vjet më parë drejtonte emisionin radiofonik ‘Shqip in Torino’.

Pikë referimi për diasporën e hershme të arbëreshëve dhe atë të re shqiptaro-italiane, Gerarta nuk u shkëput nga Shqipëria. Përkundrazi, eksperienca e punës më e fundit është në diplomacinë shqiptare, ku punoi për dy mandate në Ambasadën e Shqipërisë në Romë.

Si studiuese e emigracionit dhe e realitetit kompleks të gjeneratave të dyta në Europë, ajo është angazhuar konkretisht për adresimin e problemeve të komunitetit shqiptar dhe arbëresh. Gjithashtu, është marrë me krijimin e rrjeteve mes shoqatave dhe profesionistëve për promovimin e Shqipërisë.

Gerarta gëzon respektin dhe mbështetjen e arbëreshëve, nga ku ka marrë edhe vlerësime, siç është titulli Qytetare Nderi e Lungro-s, bashki arbëreshe e Kalabrisë, ku ndodhet selia e Ipeshkvisë së ritit bizantin.

Mbështetje të gjerë ka marrë edhe nga komuniteti shqiptaro-italian dhe miq të shumtë italianë, sidomos në kolegjin zgjedhor të Italisë së Jugut, ku bëjnë pjesë 6 rajone (Abruzzo, Calabria, Campania, Molise dhe Puglia) me pothuajse 14 milionë banorë.

(OraNews.tv)

 

2 Responses to “Shqiptarja Gerarta Ballo, kandidate e Italisë për zgjedhjet europiane”

Read below or add a comment...

 1. Fatbardh Dooi says:

  Pershendetje
  E Meriton propozim me plotsisht.
  . Eshte e merit e MRS.Gerarta qe duhet
  vlersuare e perkrahe nga bota shqiptar,,
  Sidomos mediate ne diaspora shqiperi,kosove,mal zi,
  metvegje,bujanoc,preshev,maqedoni,,i ,
  selanik,,cameri,janin, USA.,amerik,europ,azi,afrik .
  australi etj.
  Sa me shum te punojn te studiojne shqlptaret e
  diaspores aq me mire eshte.
  E dim qe nuke eshte lent ne nje shtete
  Si Italia me konkurue ku konkurenca
  eshte shume e Madhe”,por shteti italis
  eshte I vjeeter me kultur e demokraci
  shekullote,esht shtetas shume te
  kulturuar e te repektushem.
  Intelektualet ,oficeret qe kane mbaruare
  studimet ne itali kan vu bazat shkencoe te
  te shtetit te zhvilluar shqipetar .
  Shqiptaret e italis vjeter e te re duet I
  b a s h k o m I per te fituare votatet.
  Mrs.Gerarta ka nje pamje me porotreti n e
  pesonifikimit te zonje she,bullore
  te Monolizess perbotshme.

  E SHQIPTARET( F+M) JANE SH
  SIelena Trojes
  Cleopatra,
  TELTA,
  NENE Theresa…
  Mothe&sister Mula.
  Etj.
  Pse kerklhet bashkimi????
  Gnergj Kastriot Skenderbeu (1443
  kur po bynte. Ne shqiperi Mori kalorsite
  e vet die me nje her filloj
  B I s e di m e t me feuudalet shqiptar Ng a veriu
  ne jug nag lindna ne perendim..
  Pasi mori mbeshtetjen e feudalve te arberies .
  Lidhi been per b a s h k I m ..,
  Lidhi dhe madhe ne diplomatic me fainje(
  Konkretisht me raguzen ,vatikanin,napolin etj) ..
  Gjergj Kastrioti ish te kordhetare,kapitpen .general
  por ne arberi u be burr shtet,diplomatd gjeni,
  E strategy Ushtarak,
  Pra e Nga Papa i vatikani e quajti “ATHLET OF CHRIST”,
  ”heroi I fundi I mbrotjes i qytqtrimt christia,.
  ”Gjergj Kastrioti I shkoi ne ndime dhe
  Mbretevrve tjere nder Ta dhe Ferdinantit Mbret italis, et.,
  Si shperblim e nderim arbreshve qe u Larguan
  Nga shqiperia(1468)
  Kurt turqia pas 25 votes ripushto shqiperin,shum
  shqiptar emigrant ne itali
  Ku ju dhuroj Mbreti Ferdinante krahinen e
  Calabrese Ku Ku jetojn dhe soot.
  Deb sot e kan nje komunitet arbresh qe shteeti Italics
  I ndihmon,
  Fhe I Traction shume mire.Ata Kane rujtur trditate
  gjuhen, zakone. Shqiptar OIGJINALE ..
  punoj,sille,studijojne Jane infrgrure ne jeten
  Italians.
  Italia I ka prituru dhe strehure ,punsuar,arsimjre rreth
  350 qyetetarSHQIPTARE qe emigruan pas viteve 1990 ..
  Tani shteti Italics kerkon mbi 30.000 punters sezonale.urimet me te Mora Shqiptar-Italians!

  Farbardh Doci
  Scientific Collaborator
  New York
  Today Sunday
  Aprill 14 2019

  • Fatardh says:

   Lutemi kan rrreshqitur- coretim
   Teuta
   Mothes&Daughter Mula
   Emigrant 350.000 qytetare
   Faleminderit
   Fatbardh Doci sc.

Comment

*