Shtetësia e Janullatosit, një varr më shumë për Vorio Epirin

Arben Llalla

Me turravrap publicistët tiranas për pak euro filluan të shprehin simpatinë e tyre për shtetësinë e Anastasit. Janë po ata fytyra që në fillim të viteve ‘90 e shanin, e ofendonin, e akuzonin si oficerë i zbulim dhe kundërzbulimit grek. Por çfarë ndodhi me këta analistë, publicistë apo politikanë? Thjeshtë janë blerë në panairin e kotësive të Ballkanit.
Shqipëria u ka dhënë shtetësinë shqiptare me qindra agjentëve grekë, serbë, rusë, arabë e kështu me radhë, prandaj edhe dhënia e kësaj shtetësie nuk është ndonjë çudi e madhe. Shtetësinë e Shqipërisë më lehtë e fiton një narkoman, vrasës, agjent i vendeve armike të shqiptarëve se sa një atdhedashës shqiptar. Fjala vjen, Gafur Adilit nga Kërçova prej 20 vitesh nuk ju dha shtetësia e Shqipërisë, megjithëse jetonte dhe punonte në Durrës ligjërisht, ndërsa është një kontribues i Çështjes Kombëtare.
Për dhënien e shtetësisë Anastas Janullatosit nuk ka ndodhur mrekullia, as fundi i botës, vetëm gjërat qartësohen se kush i shërben atij dhe këtij vendi. Të paktën Greqia juridikisht është në gjendje luftë me Shqipërinë dhe Ilir Meta i dha shtetësinë një “armiku” që i ka shpallur luftë Shqipërisë qysh më 1941, gjithnjë po ta shohim nga këndvështrimi i Legjistacionit të Greqisë.
Greqia për prishjen e ndërtimeve pa leje në Himarë i hoqi shtetësinë greke kryetarit të bashkisë, Gjergji Goros, ndërsa Ilir Meta për aktivitete antishqiptare në rini dhe aktivitete fetare i jep shtetësinë shqiptare Tasos Gierasimos Janullatos. Pas moshës 33 vjeçare ai njihet si Anastas Gieramos Janullatos. Mbaroi gjimnazin mashkullor në Athinë, më tej shkollën e oficerave zbulim dhe kundërbulimit më 1951-1954, në taktikën për luftën greko-shqiptare. Por, ama në fund të jetës së tij do vdesë si shtetas i vendit armik, për ta luftuar të cilin ai u edukua dhe u stërvit prej disa vitesh.
Ironia më e madhe është se Shqipërisë do i shtohet edhe një varr më shumë i ushtarëve grekë të rënë për “çlirimin” e Vorios Epirus.
Pak rëndësi ka, nëse e mori sot apo dje shtetësinë shqiptare kryepeshkopi Anastas, i cili që këtej e tutje duhet të zgjedhë nëse është pakicë greke apo shqiptar me origjinë greke, por Vangjel Dules ju shtua edhe një votë e sigurt në zgjedhjet e ardhshme.
Sa për Kryepeshkopin e ardhshëm të Shqipërisë mendoj se është paravendosur dhe do jetë Mitropoliti i Korçës At Joani Pelushi.
Gëzuar Krishtlindjet dhe Vitin e Ri.

Comment

*