Vanhoutte e vlerëson Platformën e partive shqiptare në Maqedoni

Bruksel, 12 janar 20167 – Peter Vanhoutte, ndërmjetësuesi belg në Marrëveshjen e Përzhinos, i ka kushtuar vëmendje Deklaratës politike të partive shqiptare në Maqedoni, të nënshkruar nga BDI-ja, Aleanca Shqiptare dhe Rilindje me Besë.

Vanhoutte konsideron se shfaqja e një platforme të shqiptarëve ishte një zhvillim interesant dhe se Deklarata ka kuptim.

Duke folur për këtë zhvillim, Vanhoutte konsideron se identiteti kombëtar në Maqedoni nuk njihet nga e tërë popullsia që jeton në këtë vend.

Ai thotë se shumica duhet të bëjë çmos që të mbrojë interesat edhe të atyre komuniteteve që janë me numër më të pakët.

Ndërmjetësuesi belg i qaset çështjes së gjuhës shqipe duke cituar atë çfarë UNESCO thotë për gjuhën amtare, duke konsideruar se nuk është e tepërt të njihet gjuha shqipe si gjuhë e dytë zyrtare në tërë territorin e vendit, duke mos patur frigë të federalizimit dhe ndarjes. Ai në këtë rast përmend parimin e subsidiaritetit që është i përfshirë në Traktatin për Unionin Evropian.

Çështjen e flamurit, himnit dhe stemës së shtetit, Vanhoutte e konsideron si një diskutim që ka kuptim dhe se kontributi i të gjithëve në këtë drejtim do të ishte një përfshirje e të gjithëve.

Për Vanhoutte, një rezolutë për krimet e vititi 1912-1956 paraqet një pikë fillimi dhe është i nevojshëm një komision i posaçëm për të vërtetën në këtë periudhë. (r.m.)

2 Responses to “Vanhoutte e vlerëson Platformën e partive shqiptare në Maqedoni”

Read below or add a comment...

 1. sali ramadani-uskana says:

  PS:Botoni,sidhe rendomë,si ARTIKULL,ose edhe art.komen për shkaqe të njohura teknike!
  …………………….
  Sali Ramadanu-Uskana
  &Kabineti…

  Konform:”DEKLARATA E PËRBASHKËT E PARTIVE SHQIPTARE NË REPUBLIKËN E MAQEDONISË”

  DILETANTIZËM, MANIPULIM , TRADHTI KOMBËTARE, OSE QË TË TRIA BASHKËRISHT… ?!
  Preambulla:”Ne,përfaqësuesit e partive politike shqiptare në Maqedoni:”Bashkimi Demokratik për Intedrim”,”Koalicioni Rilindje me Besë” dhe “Aleanca për Shqiptarët” (e para me 10 deputetë, e dyta me 5,e treta me 3,ndërsa mungojnë:”Partia Demokratike Shqiptare”,me dy deputetë dhe të”inkuadruar në radhët e Lidhjes Social-Demokrate të Maqedonisë”,dy deputetë me prejardhje poashtu shqiptare-sic?!)
  …………………………………
  I. P a r a p r a k i s h t:

  I. Ex (de facto),Deputeti i Popullit Shqiptar Historik,për dikend edhe “Kryeheroik”,në më shumë media të
  shkruara dhe elektronike në të gjitha gjashtë trojet,në dy ekskluzivisht dhe zyrtarisht,në të
  tretën,kushtimisht,por realisht,sikurse edhe në Mërgatën-Diasporën e Madhe shumëmilionës
  Shqiptare,deri në Amerikën e Largët dhe Kryemike të të Gjithë Shqiptarëve,është theksuar me dhjetra
  herë,se çështja e zgjidhjeve më markante,me të cilat,është ballafaquar,ballafaqohet,por për fat
  tëkeq,edhe për ca kohë,do të ballafaqohet,si shumë e komblikuar,shumë e rëndë dhe delikate
  gjithëkombëtare shqiptare (?!)
  2. Eshtë (ri)botuar me dhjetra-qindra herë,nga aspekte të ndryshme shumëdimensionale shkencore
  publicistike-zhurnalistike etj.,se bashkautori dekada me radhë,që nga tradita familjare-historike dhe
  përcaktimore,është përcaktuar,midis dhjetra aktiviteteve shumëdimensionale,fillimisht,pë rçështjen më
  kruciale,atë gjithëkombëtare shqiptare,në vazhdimësi,në baza paçësore,me preferenca deri në
  momentin e fundit krativ,si përcaktim historik dhe logjik,deri në “përplasjen”eventuale për murit të padëshirueshëm gjatë tërë jetës,pra edhe sot e kësaj dite dhe në kontinuitet…
  3. Në këtë konteskt,përbri prerodativave të përcaktuara dhe të paradestinuara,pikërisht për realizimet
  e këtyre aspiratave tejet paqësore dhe humane,i kanë shërbyar,i shërfbejnë dhe,me dëshirë,të iu
  shërbejë deri në fundit e jetës së bujshme,por të kujdesshme,të logjikshme dhe tejet paqësore për të gjithë,pa kurfarë diskrminimi nacional,fetar,gjynor,moshor etj.,etj.
  4. Këtij konstulati deri në nivelin më të lartë kombësar,shkencor dhe shumëdimensional,i është
  përkushtuar tërë jeten e lume dhe në kontinuitet deri në instancën e fundit…
  5. Edhepse rreth nentë herë i arrestuar,me pa të drejtë,nga pushtetarët dhe tradhtaërt,sidomos,rreth
  njëqind vite i përndjekur,po aq herë i arrestuar (sic?)në më shumë shtete,por,në kontinuitet i përcjellur nga vendlindje dhe pranë saj,me kujdesin më të madh dhe në kontinuitet në baza kombëtare,por tejet paqësore dhe humane,duke mos e dëmtuar,por as edhe lejuar të “zhvaqet”kurkush,herë duke iu kundërshtuar,herë duke i”sulmuar”,por në kontinitet deklasuar,pa e humdur kurrën e kurrës fijen e urrejtjes,edhepse e kanë merituar, e meritojnë,por edhe mund ta ‘”meritojnë” në kontinuitet shumëfare dhe herë shumë ndryshe…
  6. Nga rastet e panumërta,si më”markant” mund të theksohet,i shumëpërfoluri nga e tërë popullata e
  vendlindjes,por gati edhe në të gjitha trojet shqiptare,bile edhe në Amerikë etj.,”Rrahman Morina”i Uskanës,i cili,bile si bashkëvendlindës,bashkëbanues i parë dhe ndër të parët,edhe pas përgatitjes, bashkëveprimit,në krye të 45 policëve të FYROMit sllavo-m.,edhe dy divizionet ushtarake të “JNA”së famëkeqe,”për çdo rast”(sic?!),në vend të ekzekutimit,fillimisht të tij,por,bile edhe të gjithë të tjerëve potencialë dhe më gjerë,kur dedada me radhë i shëreu policisë serbo-sllavo-m.,kur autori ishte në zenitin më të lartë të veprimtarisë,në cilësinë e Deputetit të Popullit Shqiptar Historik…,jo vetëm se nuk iu hakmori kurrë me urrejtje,përbri mospajtimeve me dekada të tëra (1967,1969,me pjedëmarrje edhe personale në arrestimin më flagrant,në Parlament, sikur ishim edhe “kolegë” të pavtuar,po në mandatin tim parlamentar,mendo,ti kishte arritur deri te nd.sekretari i Ministrisë për Punë Brendëshme Republikane (sic?!)
  7. Digresioni ishte i kushtëzuar,për ta dominentuar durimin individual deri në nivelin më të lartë
  jetëzor,sepse për të iu hakmarrë këtij,dhe sortave të ngjashëm,kam mundur dhe mundem në çd kohë,pa fijen e problemit deri edhe në zhdukje fizike! Por…Humanizmi dhe Kombi,thonë:”JO!)
  8. Në këtë kontekst dhe me këtë rast,në mënyrë të veçantë,duhet shqyrtuar deri në nivelin më të lartë
  dhe shumë dimensianal shkencor-publicistik-zhurnalistik,për momentin tejet aktual,duket,më probledmatik,më i ndieshëm,më delikat,por edhe më i “rrezikshëm”,për zgjidhjen e plotë të të gjitha problemeve në kuadër dhe nën okupimin e vrazhdë edhe të FYROM-it sllavo-m.,por edhe të shqiptarucave mjerana,në zhbërje e sipër!
  II. NEVOJË,NXITJE, PROVOKIM I HUAJ ANTISHQIPTAR OSE EDHE TRADHTAR!
  9(1). Ky digresion pak më i gjerë,duhet t’i shërbejë qëllimit më fisnik,duke filluar që nga nevoja,nxitja, provokimi i huaj antishqiptar ose edhe tradhtar (sic?!)
  10(2). Nga preokupimet e tilla dhe të ngjajshme të kësaj kategorie,me këtë rast,u përcaktuam në mënyrën më konkrete për ta “vajtuar” kësaj radhe :“Deklaratën e përbashkët të partive shqiptare në Republikën e Maqedonisë”,me qëllimet më të mira për t’i shërbyer paqes dhe të drejtës,si kombëtare, ashtu edhe ndërkombëtare,me theks të veçantë të temës në fjalë,duke e analizuar,jo nga aspekti shumëdimensional shkencor,hëpërhë,por vetem nga nga ai shkencor-publicistikë-zhurnalistik,sidhe rëndëmë,vite me radhë,pasi këto preokupime na duken më cilësore,por edhe më aktuale,mundësisht deri në mënyrën më koncize,por edhe sa më të plotë…
  (1.Që nga starti i preambullës,riciklime të huaja diletane e jo kreative,tejet të thjeshta dhe streotipe)
  12(3). …Kinse,”Duke respektuar vullnetin e lirë dhe demokratik të votuesve shqiptar” (sic?!),për të vijuar kinse me “Marrëveshjen e Ohrit të demokracisë konsensuale”…,e cila,edhe ashtu,nga vetë” hartuesit” e saj është degraduar pa ndërprerë se ka qenë një kompromis i hidhur (sic?!),pra një konglomerat i …, duke shtuar kinse “riaafirmuarpërcasktimet programore dhe strategjike,kinse të shqiptarëve etj.,duke dështuar që nëp start dhe zbuluar qëllimi final i orientimeve antishqiptare,mendo ti:”Të angazhuar për prosperitetin dhe stabilitetin afat-gjatë të Maqedonisë”, rast me të cilin edhe zbulohet qëllimi kryesor dhe tradhtia e madhe,se kujt iu paska mbetur për këto elemente antishqiptare! Në vijim vjen në pyetje edhe “vëllazërim-bashkimi” i kohës titiste-rankoviçiste- millosheviqiane-gligoroviane etj., duke i përzier dhe ngatërruaar në mënyrën më diletante të”konventave europiane dhe ndërkombëtare”,me të cilat as që korrespondojnë me fijen e tyre…,në stilin e njohur e “bashkim-vëllazërimit” të keqperdorur dhe abozuar dekada me radhë,tani më edhe me NATO-në dhe BE,me të cilat nuk e kanë as edhe fijen e realitetit! Duke e “përmbyllur” atë farë “preambulle,kinse për”agjendën e përbashkët”,por edhe abuzuar qysh në start me demagji infantile dhe pa fijen e kripës!
  (1.Edhe në startin e “përmbajtjes”,abuzim me të a.q.”Marrëvesdhje e Ohrit dhe “Kushtetutën” antishqiptare!)
  13(4)- Sërish “vëllazërim-bashkimi”famëkeq dhe antishqiptar,kinse si “popull ishtet-formuese”, për “barazinë etnike” të ëndërruar…
  14(5)- Manipulime dekada me radhë për”barazinë e plot ëgjuhësore” dhe përdorimin e saj në(sic?!),jo përdorim praktik,por lëmoshë e pushtuesit,sipas tekeve të tij antishqiptare,për të cilin,hiq masën e gjërë dhe inteligencien e mirfilltë,as që e përmend aplikimin e gjuhës shqie nga ana e Deputetit të Popullit Shqiptar Historik…,të mos themi edhe “Kryeherok” (sic?!,)fillimisht,më 08.07.1997 (sic?!), po në këtë Parlament (lexo:Partallmwnd,apo partall pa mend,të theksuar edhe nga foltorja respektive e kohës (sic?!),e cila bërii bujë dhe reagim (ndër)kombëtar (sic?!),me rrezikun më të madh për jetë a vdekje (sic?!),duke spekuluar,bile me inferioritet,shqipen në plan të dytë edhe gjatë emërtimit formal, konkretisht,citojmë:”gjuha maqedonishte me alfabetin cirilik(mendo pra”cirilik” e jo “çiril”,pra në “origjinalin” sllavo-m.-sic?!),…”dhe gjuha shqipe…”zyrtare”…
  15(6)- Apozimet vazhdojnë edhe me flamurin,himnin dhe stemën…kinse “multietnicitetin shoqëror dhe barazine etnike” (sIC?!,kinse për të”miratuar një rezolutë”,pa fijen e lidhjes normale që ga v.1912-1956”(sic?!).
  (II. Duke “fluturuar” të (mos)”arritjes së e barazisë ekonomike…zhvillimit të (pa…)barabarët”…(sic?!)
  16(1)- Kinse“precizuar” me tentim të”Komisionit Shtetëtor për Financimin e Komunave”…(O,Zot,o Perendi,ruajna,ti?!)…Për të vijuar në stilin e “vëllazërim-bashkimit”famëkeq,një”Ministrie për Sistem Politik dhe Marrëdhënie midis Komuniteteve”,pa dijen e logjikës,thënë kuturi!
  17(2)- Për tu “merakosur”për “organet e sigurisë,ushtrisë,inteligjencës dhe frejtësisë,pa fijen e logjikës,sa për të thënë dhe abozuar diç?!
  18(3)- Duke u “merakosur” për qeverinë qëndrore dhe të ngjajshme…
  (3. Sërish rreth “sundimit të së drejtpës(lexo:të së shtrembëtes-sic?!) dhe “integrimit euro-atlantik” (sic?!)
  19(1) Abuzime me “”Marrëveshjen e Shkupit,Rekomendimet e Pribesë…të Komisionit Europian..sidhe me “BE”-në
  20(2). Për të”vazhduar”me “Prokurorinë Speciale”,si pretekst dhe marketing i pa pazë dhe i pa kripë!
  21(3)- Për të manipuluar me “Sopotin”””Brodecin” dhe “Kumanovën”,si rast aq i dhembshëm për të gjithë shqiptarët,por…
  (4. Sërish,për “”mirëbesimin”…”ndëretnicitetin”…për stabilitet politik”…
  22(1). Sikurse edhe paradoksi: për “financim në institucioneve”…bile edhe “kulturore” mendoni deri “në ninel qëndror dhe vendor(sic?!)
  23(2).Deri te “avancimi i gjuhës së komuniteteve”,pra të tjerave,deri tek “përkthuesit”,pra jo autentike!
  (5. Edhe me emrin,orvaten vëlliqjen e “vlerave europiane”dhe parimet”…
  24(1). Kinse “Miratimi i Rezolutës së Përbashkët dhe Detyruese…të angazhohet”..pra, jo të determinohet,kushtëzohet dhe sankcionohet (sic?!)…për “zgjidhjen e çështjes së emrit:,pra shqiptarucave iu paska mbetur ta “zgjedhin problemin: e pazgjidhshëm dhe të pa nevojshëm,në atë form të emrit, e jo për të drejat e emrit të shqiptarëve (sic?!),me turp të zi,për tu bërë pluhur e hi dhe jo si duhej të ishte e drejta e përbashkët,ose edhe autonime për shqiptari(?!
  (6. I (u)paska mbetur “marak”,”Marrëdhëniet e mira me fqnijët”(lexo:me antishqiptarët e përbetuar-sic?!)
  25(1). (Ko)autorit i paska mbetur “zhek” edhe për bisedime të drejtpërderejta me Bullgarinë”,e cila me shqiptarët ka marrëdhënie shumë korrekte,të mos themi edhe të përzemëtta!…
  26(2). Nga “Rezoluta”,fëlliqet edhe Kosova dhe Shqipëria (mendo ti:”Kosova dhe Shqipëria (njëkomb,me dy emra-sic?!),në vend që kushtimisht,të thotë”Republika e Kosovë Martire dhe Shqipëriza Jonë e Dashur”(lexo:Shqipëria e Ribashkuar-sic?!)
  27(3).Edhe një turp dhes kandal:”Hapja e pikave të teja shqiptare” (lexo:Shqipëri-Shqipëri,ose përkohësisht:Ilirida Shqiptare-Shqipëroza Jonë e Dashur-sic?!) “…në NATO dhe BE””
  (7. Në vend të shkatërrimit,”Integrimi (bile “i shpejtë”-sic?!)
  28(1). “Koautorëve”,iu paska mbetur “zheg” edhe”Integrimi i plotë në NATO”dhe katastrofa tjera!…
  29(2). Kryegënjeshtra dhe kryemanipulimi,kinse “Përmbushja e këtyre objektivave do të mbikëqyret nëpërmjet krijimit të Tryezës së Partive Shqiptare Parlamentare”,edhe ashtu të ndara e të përqara,por edhe të nënshktruarat me qëdrime heterogjene,tëcilat u dugën qysh në start se janë t ëparadestinuara të zhbëhen tërësisht,duke pritur një lëshim të vockël,të mashtruar,të manipuluar,të imponuar…të njërës,kërkimit të faljes për” lëshime” më të rënda të së dytës,me zhbërjen e bashëkvendimtariit të tyre nga sorta e atyre proqeveritare dhe tradhtare,të tretën,duk e asgjësuar ktrjtësisht nga faqja e dheut,për t’i dhënë tritë të katërsës,e cila,me plotë të drejtë e injoroi (sic?!),me ringjallje të re,të befasishme, pa marrë paraasysh (ko)autorin),ose edhe prapavijën e tyre,sepse me të njëjtin vlerësim,nuk mund të kualifikohen gjërat tërë jetën e lume,sepse koautori ka më së shumëti”arsye”të ngritet edhe kundër saj,por morali,etika,çështhja kombëtare flet për prerogativa plotësisht të tjera,deri në nivelin më të lartë shkencor! Kjo,”mutatis mutandis” (ajo e cila duhet të ndryshohet)dhe “si licet comparari” (në se mund të krahasohet),e theksuar më shumëherë,vlen edhe për dy deputetët shqiptarë,të cilët,kësaj radhe,me pak ose më shumë të drejtë,ose me pa të drejtë(sic?!),me sintagmën e njorur gjithëkombëtare shqiptare: ”Për shkak të resë,më vdent edhe djali”,e ciladuhet të(ri)definohet me elemente të reja më të plota,më të sakta dhe shkencore…
  III. P Ë R F U N D I M I S H T
  30(1). Definitisht dhe si e tillë,për fat të keq të shqiptarëve,kjo “farë tryeze”,jo vetëm se nuk do të “funkcionojë sipas “parimit”të rotacionit”…,duke u lutur për bekimin,pra “mbështetjen e BE” dhe instituciooneve ndërkombëtare,duke menduar në vazhdimësi për kuadrin vendor dhe shërbyer atij në kontinuitet (sic?!)
  31(2). Kjo farë”tryeze”, jo vetëm se nuk do të sakcioniohet me kurfarë”afati”,e cila e skandalizon edhe përfundimit tradhtinë e madhe kombëtare,duke u bekuar dhe betuar””në përputhje me ligjet dhe Kushtetutën e Republikës së Maqedonisë”,pra të atyre ligjeve diskriminuese dhe antishqiptare në kontinuitet,të cilat,pa kurfarë sankcionimi për mozbatimin e tyre,iu snërben si paravan i pashmangshëm dhe katastrofik (sic?!).
  32(3). Në këtë farë “Deklafrata”,as edhe një rresht i vetëm për sankcionet e domodoshme,duke filluar ose përfunduar me mundësë logjike dhe teorike dhe në pritje,po rme kërkesa të plota për të drejtat më elemantare të shqiptarëve,duke u kushtëzuar me Parlamentin Dydhëmësh dhe të barabartë në përputhje të plotë me numrin e shqitareve nën pushtetin e FYROM-it sllavo.m.dhe shqiptaruceave mjerana,duke perfshire edhe NDARJEN E PLOTË,por të pabaratë me të Drejtën Historike dhe Momentale të numrit të shqiptarëve në përgjithësi edhe të atyre nën robërinë ex FYROM-it sllavo-m.dhe Shqiparucave mjerana ne veçanti (sic?!)
  (Reagimi dhe qëndrimi i partive tjera dhe të Mërgatës-Diasporës Shqiptare?!)
  33(1) Duke qenë se që të gjitha shqiptarët i kanë edhe problemet e tyre me telashe “individiale”,të vështira,të rënda,specifike,me probleme…
  Duke u nisur nga popullata e gjërë shqiptare,që nga Ilirida Shqaiptare,me shumicë ende të verofikuar zyrtairish,si me sumicë shqiptare,Bashkësia Islame qe 20 vite ka “vfretuar” për 50 %, musliman,ë dmth.afro 45 & shqiptarë(sic?!)…
  Partitë shqipare qe sa vite kanë hezituar,habitur,tmerruar, që nga 25-40 shqiptarë (sic)?
  E vërteta ende e paverifikuar plotësisht,nën okupimin sllavo-m.,bashkë me diasporën e madhe dhe ata me shtetësi të palejueshme,ose të hequr nga evidenca,rreth 60 “shqityarë, rreth 10 pakica,pra mbeten rreth 30% sllavo-m.,të cilët,janë duke u verifikuar nga e vërteta shekncore dhe ndërkombëtare. Vaj medet për antishqipgarët dhe tradhtaeët!
  34(2). Masat e pa infotmuara i kanë qëndrimet e tyre më të përafërta,por kuturu.Inteligjencia e habitur,partitë me numra heterogjenë,por edhe inferiorë…
  Kështu është i habitur edhe Populli dhe Shqiptar edhe për problemet e shqioparëve edhe nën FYROM-in sllavo-m.,që nga Shqipëriza Jonë e Dashur,Republika e Kosovës Martire,shqiptarët nën Sërbi (Kosova Lindore me Prehshevë,Bujanoc,Medvegje, deri në QytetZi etj.,sipër çëshjet numetrike,ashtiu edhe për qëndrimet e shqiparëve,duke manipuliuar,por jo edhe saktësur,as edhe dypartitë me të mëdha dhe ekskluzive shqiptare,siç janë Shqipëriza Jonë e Dashur dhe Republika e Kosovpës Martire,me të cilat duhet të saktësohet e vertata faktike për numrin dhe qënsdrimet e vërteta të shqiptarëve edhe nën FYROM—in sllavo.m.,pa të cilët nuk mund të ecet përpara nga aspekti shkencor. Të presim,por edhe të veprojmë bashkëisht dhe shkencëtarisht…
  Kjo vlen edhe për Mërgatën dhe Diasporën e Madhe Shqiptare edhe nën okupimin e FYROM-it sllavo-m.dhe shqiparucave,për tu zbardhur definitovisht e vërteta shkencore…,ecila edhe nën FYROM-in sllavo.m.është aq e madhe,sa që mund të kërkohet edhe verifikimi i plotë i saj shumë milionësh,se mos jetë edhemë i madhe numeriisht,ose i pëfartë…
  (Krejt në fund)
  35(3). Duke e pritur me padurim reagimin e ekspertëve dhe të opinionit të gjerë,por edhe të kundërshtarve,sidomos të tradhtarëve,do të iu ishim që të gjitheve mirënjohës…
  Me respekt të veçantë për shqiptarët,vdekje nga Zoti për antishqiptarët dhe tradhtarët!
  SALI RAMADANI-USKANA
  (ish-Kërçova e anashkaluar, ende e nëpërkembur dhe e tradhtuar,me shptresa për ringjallje të plotë!
  &Kabineti:Koautorë-Ekspertë Profesionistë:
  Df.Gjen.Akad.Prof.Dr.Ribash Shqipta-KIMRIA,I.Saliu-H.Shabani-R.Abazi-I.Piashuku…
  ……………………………..
  PS: Lexoni,përktheni dhe përcjellni,në të gjitha mediat e shkruara dhe elektronike,me peshë dhe vlerë të njëjtë morale dhe materiale,si artikull ose edhe art.-koment,për shkak të të pengesave të njohura stereotipe të 33 shteteve mafioze botërore,fillimisht,të FYROM-it sllavo-m.dhe shqiptarucave mjerana në zhberje e sipër!

 2. sali ramadani-uskana says:

  Sali Ramadani-Uskana

  Një shtojcëz me peshë:“Illyriapress.com”e 12.01.2017,6:37 AM:”Vanhoutte e vlerëson Platformën e
  partive shqiptare në Maqedoni”,duke shtuar pas nr.36(4),si nr.37(5-1),38(6-2),39(7-3), 40(8-4)për tu
  lidhur definitivisht me nr.41(9):
  …………………………………………………….
  SHTOJCA PLOTËSUESE E TEKSTIT INTEGRAL:

  Konform:”DEKLARATA E PËRBASHKËT E PARTIVE SHQIPTARE NË REPUBLIKËN E MAQEDONISË”:

  DILETANTIZËM ,MANIPULIM, TRADHTI. OSE QË TË TRIA BASHKËRISHT…?!
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  …35(3). Kështu është i habitur edhe Populli dhe Shqiptar edhe për problemet e shqiptarëve edhe nën FYROM-in sllavo-m.,që nga Shqipëriza Jonë e Dashur,Republika e Kosovës Martire,shqiptarët nën Sërbi (Kosova Lindore me Preshevë,Medvegjë,Bujanoc,deri në QytetZi etj.,sipër çështjet numerike,ashtiu edhe për qëndrimet e shqiptarëve,duke manipuluar,por jo edhe saktësuar,as edhe dy partitë me të mëdha dhe ekskluzive shqiptare,siç janë Shqipëriza Jonë e Dashur dhe Republika e Kosovpës Martire,me të cilat duhet të verifikohet e vertata faktike për numrin dhe qëndrimet e vërteta të shqiptarëve edhe nën FYROM—in sllavo.m.,pa të cilët nuk mund të ecet përpara nga aspekti shkencor. Të presim,por edhe të veprojmë bashkërisht dhe shkencëtarisht…
  36(4). Kjo vlen edhe për Mërgatën dhe Diasporën e Madhe Shqiptare edhe nën okupimin e FYROM-it sllavo-m.dhe shqiptarucave,për tu zbardhur definitivisht e vërteta shkencore…,e cila edhe nën FYROM-in sllavo.m.është aq e madhe,sa që mund të kërkohet edhe verifikimi i plotë i saj shumëmilionësh,se mos jetë edhe më i madhe numerikisht,ose i përfartë…
  37(5-1). Nga (ri)botimi paraprak në njërën nga mediatmë prestigjioze shqiptare të nivelit kulminant,duhet përforëcuar:
  38(6-2) Konform këtij manipulimi,ndërhyrjeje, mashtrimi dhe imponimi,pas një qëndrimi shumë studioz shkencor,befasisë së papritur për të mirë,pa kurfarë paragjykimi në emër të PDSH-së,dikur si e vetmja forcë më pozitive e Grupit Parlamentar (1994-1998-sic?!)qoftë nga organe legjitime,ose edhe individuale,përgjigjja në nivelin më të lartë shkencore,siç e kemi (ri)botuar tejet shkurtimisht edhe me një rast tjetër,na hapiti për të mirë dhe solidarizohemi (gati)plotësisht,përveç ndonjë “imtësie”të imponuar megolomane të individëve të dështuar me kohë,duke e pranuar edhe si qëndrim individual të kryeautorit,bile në rast nevoje mund të solidarizohemi edhe njëherë,me analizë po kaq studioze,por të efektit të kundërt,në krahasim me qëndrimet e prezantuara në kryetitullin e këtij studimi analitik dhe sintetik,i cili,bile,na e ka “imponuar” për të mirë,që të jemi në nivelin më kulminant shkencor (sic?!).
  39(7-3) Në këtë kuadër duhet potencuar edhe qëndrimet e pjesës më të merituar të personaliteteve dhe individëvë të një ose më shumë sish,përbri respektit,bile të sfirësuar,nga ana e personaliteteve dhe individëve nga ca elemente më numerike shqiptare,kinse në emër të”patriotimit” dhe “solidarizimit”,bile“vëllazëror”,janë treguar paternalistë,jo pa qëllim,duke iu shërbyer me ose pa vetëdije,imponimit dhe mashtrimit,si antishqiptare të të gjitha ngjyrave me interesa të huaja, nga të cilët elementet më progresive,më të afta,më të përkushtuaras të shqiptarëve nën okupimin e FYROM-it sllavo.m.dhe shqiptaruvcave mjerana,duhet të lirohen sa më parë,duke u solidatizuar me shumicën e shqiptarëve,qoftë,momentalisht,edhe me“pakicën” e krerëve shqiptarë,të cilët u diferencuan në mënyrë shumë studioze,nga “treshi”i kurdisur,ose i mashtruar,duke i pranuar edhe si qëndrime vetanake të kryeautorit dhe bashkëpunëtorëve më të përgatitur deri në nivelin më të lartë shkencor…
  40(8-4). Gabimi më i madh i këtij “takimi”,kinse “Deklaratë e përbashkët e partive shqiptare në Republikën e Maqedomnisë”,nuk është pse u takuan,sepse për të vepruar në demokraci,duhet biseduar,edhepse kjo bisedë ka një afat,ka sankcione,ka një kohë të limituar e jo biseda të kota dhe të pa fund,pa kurfarë efekti,pa kurfarë shprese,pa kurfarë rezultati,pa kurfarë perspektive…Problemi është se për çka u bisedua,simodos për çka u vendos,për çka u konkludua dhe cilat janë rezultatet e kontakteve, e takimeve, e paraaqitjeve,e prezantimeve, e qëndrimeve. Sepse,njëra parti,kinse edne me e”madhja”,ka dështuar jo vetem qysh në start,por edhe para manipulimeve,gëshetrave se kinse “kanë luftuar” dhe kanë”vepruar diç.Por,serish:”Dushk për gobla” dhe tradhti të njohura kombëtare qysh para startimit të saj. Partia e dytë,në mesin e saj,si koalicion,i ka së paku një kryetradhtar dhe një të dështuar,të manipuluar,me interesa karieriste etj.E treta,ka qenë dhe ka mbetur më e pastër,bile krejt e pastër, dhe ka perspedtivë,hiq njëi ndivid,i cili involvohet kohëpaskohe,qe vite me radhë për të marrë ndonjë peshë,si demagog dhe ende shume i rrezikshëm,edhepse është zbuluar dukshem dhe pritet të eliminohet krejtësisht nga skena politike,bile edhe publike dhe të mos involvohet e imponohet me kreret e paster të koalicionit të dy partive opozitare,në të cilin si strumbullar është Kryeheroi i verifikuar i Popullit dhe Kombit Shqiptar,duke u larguar personalisht nga të gjitha funkcionet më të larta shtetërore,duke përfsfhirë edhe at të nënkryetarit të qeverisë(sic),si rrallë ose kurkush tjetër(?!)për të cilin kemi(ri)botuar në më shumë mjete informative(sic?!). Për tu hequr keto anomali,partia më “e madhe” të zhbëhet fare nga skena politike,”sa më shpejtë,aq më mirë edhe për te(sic?!). I dyti duhet ta elimnojë kryetradhtarin e kinse koalionit,i cili i ka shërbyer,i shërben dhe do t’i shërbejë për tërë jetën pushtetit antishqiptarë të FYROM-it sllavo-m.,tjetri t’i pranojë lëshimet,bile edhe gabimet e ferifikuara, më shumë nga mosdija dhe naiviteti,ndërsa i treti,besohet se do ta eliminojë kryeytradhtarin e involuar,por pa ndonjë funkcion me peshë,ose fare në te,por të mos mashtrohet nga kinse si vëllezotit e atyre të dy shteteve më të “medha” shqiptarë,të cilët as që kanë fije lidhjeje me poliikën e vërtetë dhe konstruktive (sic?!)…
  …………(Me nje stereotipe latine:Repertitio mater studiorum est-Persëritja është nëna e mësimit):…
  …41(9). Duke e pritur me padurim reagimin e ekspertëve dhe të opinionit të gjerë,por edhe të kundërshtarëve,sidomos të tradhtarëve,do të iu ishim që të gjitheve mirënjohës…
  Me respekt të veçantë për shqiptarët,vdekje nga Zoti për antishqiptarët dhe tradhtarët!
  SALI RAMADANI-USKANA
  (ish-Kërçova e anashkaluar, ende e nëpërkëmbur dhe e tradhtuar,me shpresa për ringjallje të plotë!
  &Kabineti:Koautorë-Ekspertë Profesionistë:
  Df.Gjen.Akad.Prof.Dr.Ribash Shqipta-KIMRIA,I.Saliu-H.Shabani-R.Abazi-I.Piashuku…
  ……………………………..
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  ……………………………………………………………………………………………

Comment

*