Vuçiq ndez debatin rreth ndryshimeve kushtetuese për Kosovën

Beograd, 13 gusht 2017 – Komenti i presidentit Aleksandar Vuçiq këtë javë, se Serbia nuk ka guximin të ndryshojë kushtetutën ka ringjallur spekulimet për kërkesat jozyrtare nga shtetet e BE-së që Beogradi ta heqë preambulën kushtetuese që e definon Kosovën si pjesë të Serbisë.

Vladimir Medjak nga Lëvizja Europiane në Serbi tha për BIRN se e vetmja iniciativë e tanishme për të ndryshuar kushtetutën lidhet me reformën e gjyqësorit, një ndryshim që është i domosdoshëm si pjesë e procesit të pranimit të Serbisë në BE.

“Nuk jam i sigurt se për çfarë mungese forcë po flasim këtu, kur kemi një shumicë në qeveri që e mbështet Vuçiq-in. Nëse propozimi do të ishte i mirë, unë besoj se një pjesë e mirë e opozitës do të votonte për të gjithashtu”, tha Medjak.

Medjak shpjegoi se ndryshimet kushtetuese mbi reformën e gjyqësorit duhet të miratohen deri në fund të vitit aktual, që do të thotë se Serbia tashmë është prapa me planin.

Skenari tjetër ai i ndryshimeve lidhur me Kosovën sipas Medjak do i shtynte edhe më tutje ndryshimet pasi një debat publik për Kosovën, i cili u njoftua kohët e fundit nga Vuçiq, nuk do të përfundojë në kohë.

Medjak thotë se preambula kushtetuese gjithashtu mund të ndryshohet, nëse është e nevojshme, në përfundim të negociatave të Serbisë me BE-në, në të njëjtën kohë kur Beogradi miraton të ashtuquajturën, klauzola e integrimit, e cila mundëson që institucionet e BE-së të miratojnë rregullore që do të zbatohen në Serbi .

“Tani për tani kemi detyrimin e reformës gjyqësore dhe klauzolën e integrimit në fund [të procesit të pranimit]”, tha ai.

Zërat e pakonfirmuar kanë qarkulluar që kur Serbia filloi procesin e pranimit në BE, që disa vende evropiane po bëjnë presion mbi Beogradin që të heqë dorë nga angazhimi i tij kushtetues për kontrollin mbi Kosovën.

Aleksandar Popov nga Qendra për Rajonalizim tha për BIRN se ai beson se thirrja e fundit e Vuçiq për “dialogun publik” për Kosovën do të thotë se ai nuk mund të bëj një ndryshim kaq të diskutueshëm në politikë.

“Nëse parlamenti do të votonte për ndryshimet, Vuçiq mund të jetë në gjendje të arrijë shumicën me opozitën liberale, por [ndryshimet kushtetuese] gjithashtu i nënshtrohen një referendumi”, tha ai.

Popov është i bindur se çdo ndryshim kushtetues që përfshin largimin e preambulës për Kosovën do të refuzohet nga shumica e votuesve serbë.

“Ai [Vuçiq] është në udhëkryq. Nëse ai po shkon pas ndryshimit kushtetues [për Kosovën], tani nuk ka asnjë shans që të mund ta arrijë këtë”, tha Popov.

Ndryshimet në kushtetutë propozohen nga qeveria, pas së cilës ato duhet të miratohen nga një shumicë prej dy të tretash në parlament, ose 167 deputetë. Koalicioni qeverisës i kontrolluar nga Vuçiq ka 160 vende.

Pas kësaj, duhet të ketë një referendum në të cilin 50 përqind, plus një votues duhet të hedhin fletëvotimet në favor të ndryshimeve, në mënyrë që ato të miratohen.

/BIRN/

One Response to “Vuçiq ndez debatin rreth ndryshimeve kushtetuese për Kosovën”

Read below or add a comment...

 1. Fatbardh Doci S C, says:

  Kjo dihete
  Se pari
  Kosova nuke eshte pies e serbise
  se dyti
  Nuke e ka daten ne kushtetute,,kjo edsht shtuar me vone
  se treti Resolute e ” BUJANIT” e
  ka fimose p e r f a q s ia e kosovsse
  Me gryken e pushkes e me pend
  Ne dor e Kane
  Nenshkruare 100% (14 rajonet e kosoves ,punter,bujq,fshatare,
  zanatcinje,nenpunes,7oficer academic, ,gruaja,rinia,fronti
  Partia,balli,te pa varure,serb,boshnjak,
  Turk,1 ing,1 doctor shkencacve polities1 profesor,,prani 3 perfaqsusiht e
  aleatve ne shqiperi,kosov,maqedoni, ,,,,)
  Se pesti
  Kosova
  nuke ka bere plebiscite per tu bashkuare me serbine??
  .gjashta
  Gjithshka qe eshte bere kur Ishte federata
  jugosllave e cila u shperbe.
  7..e pastaj Kosova ishte p j e s e konstituive e federates
  8. .
  Pra kishte te. drejte Kosovar te ndahet
  E 9. Kosova duhet VET-vendoste.
  Serbia nuke ka te drejtvte rrezojn ”Rrezolutene” e
  31.12.43.-1-2 1.44.Esht act legjitim
  Inpopullite vetem nje votim plebishitare mund Ta rrezojne.
  Kjko resolute ka sherbet ne vitet dymije e ketej per t ju dhene ppavrsa kosoves e rrafshit Duagjiniite.
  43-44 te bujanit
  Ate Rezout e Kane firmosure 100% delegatet Serb
  malazes , boshnjakb 7-8 delegate te pakicave me
  vullnet te lire100% sot dalin ne votime 30%-40%-
  der 50% vendet democratike???e popullsise
  Votat ,vidhen shiten maniplohen???,
  Po ashtu dhe 44 shqiptar te kosoves votuan 100%,perfshi
  shtate shqiptar qe Kane p u n a r e e j a t u a r s ³ ne kosove.
  (1.Veli Namani oficer karrjere,antare kshillit dhe cetes gjakove,
  kryetar kshilli ne tropoje, antare I kshillit pergjth e shtabit
  kosoves,
  Komandant I zones operative dukagjinite.komd zones operative troples,
  zv.komandant I zones operative shkoder, lezh,mirdite,puke kukeds,tropoje.
  Dezetn nga ushtria 20.2.43.
  frure v. 43
  Komandant brigade.
  2.Beqir Ndou I delegate ne Kosovo, ne cetave batalioni,
  drejtuse ,I demure politike pa drejtsishte.
  3.Jah Bajraktarri nenpunes Kosov, activists commandant
  battalion
  ,,vritet duke luftuare heroikishte
  4.Dr.. Maxhun mimani,nenpunes gjakov anta njesitive dezerton.10. Fruere 42me gjith families e Veliut pjeesrishte
  5Mehmet Bajraktari,oficer ,nenpunes pej aktivist
  commandant battalion.nenkomandant I zones dukagjinite.

  6.Ajdin Bajraktari.oficer karrjre Kosove
  dezertone aktiviste Kosov e shqiperi,komandant
  qarkut kuksite
  7.Shaba Paci activists Malsi e Kosovo commandant
  cete e batalioni,deri brigade ne Kosov)
  lPer dijeeni ne shqiperi kjo konfernc e keta delegate
  nuke Jane zene ne goje asnjehere perkundrazi ”ata”
  delegate qe e Zune ne goje e Kerkuan qe
  Kosovar te bejen”plrebishit”u ndoqen e U.d.b.,”kshilltaret
  Jugosllav p.k.sh.” sigurimi” Si ”shoviniste” ,”antojugosllave,”
  ”kunder miqsie vllazrore me pkj.(arkivi shtetit sh d 10.1111)
  dk 14 8.2014.
  Kjo resolute e “Bujanit” eshte mbeshtet Nga e drejta
  nderkmbetare e
  vetvendosjen se popujve”.Po ashtu dhe ne” Karten e
  At,lantkut” 9-14 8.41 firmisure nga te mdhejte luftes dyte boterore
  Kryeministri I britanise madhe Curcill,,President American
  Ruzvelt,,e me vond marshalli I Rusisse Stalin. .
  Kosova ka linde Si shtet,dhe eshte e padikutushme shtetsia
  Serbia padrejtsish fute ne loje klerin orthodox dhe
  akademine,’?
  Serbia duhet ndyshojn kushtetuten,,
  kosoven nuk mund ta fuse ne kushtetut pa pyetur Republiken, popullin e Kosoves.
  Nuk mund te aneksohet kosove me ligjet e diktatures komuniste te federates
  jugosllave.
  Serbia akoma nuk eshte shkeputur nga ishe federate jugosllave??
  Theksuam qe shqiptaret e kosoves jane shume
  te vjeter-autokton me gjuhe e zakone etni Ilire me prejardhje
  Nga mbretria”dardane”nga shekulli IV B,C.para krishtit.
  Serbet e dine qe kane ardhur nga azia ne shekullin e VII A,C,
  pas krishtite e me vone
  Ardhjet kane qene vale vale pas shekullit VII A.C,pra after krishtite..
  Serbia nuk eshte trashiguse e rep.fed.jugosllave absolutisht
  asnje shtetformus I federates nuk mvaret nga Serbia..kosova
  kosova eshte oupuare nga jugosllavia ushtarakisht me thunder jo vetem ushtrise
  jugosllave,serbe,malazese,boshnjake maqedone,bullgare .armata divizione,brigada kembesorie,
  artileri,kavaljeri,,tanke,avione,nga toka dhe ajri.
  Aneksimi ne mbldhjen e Prizrenit ka qene puc ushtaak,nuk kane qene perfaqsusit e kosoves???
  kane veshur pakica jo shqiptare me er ateherevdhe sote??? shqiptare-manipulim,mashtrim-
  Deshmitare nga populli ,thone se prizreni ka
  qene I rrethuere (Tafil Buletini ka qene pjesmarres dhe thoshte ne cdo rruge,e rrugice,,pallet dhe konferenca ne dritare ka pature gryka automatiku e mitrolozi.
  presion I jashtezakonshem dhune e pushtet ushtarake.Ne kudershtim me ”konferencen e bujant”,”kunder kartes atantikut”,kuner deshirese opopullit Kosoves Sot
  Serbia brtalisht ndrhyne per mos intrgrimin e kosovess
  ne forumet nderkombetare.??
  Ky vepim eshte kunder demokracise e lirise
  eshte kosto e shtrejte per Serbine??
  Serbia Duhet Ta njohe kosoven.
  Gjithshka eshte manipuluar per shqiptaret e kosoves qe
  qe jane Ne trojetve veta me gjuheve zajine
  Mos e futni ne qorrsokake ceshtjen vegan shqiptarve tebkoso
  Bindini popullin . Edhe sorbet jame ne toka shqiptare.
  I pushtoj sllavizmi I ka keqtrajtuare,ka Ba
  genocide te pa pare,.
  Shqiptaret kosoves Duane
  sovranitet,pavarsu,barazi,liri,reciprocitet,paqe,
  Sot esht dita neser eshte vone
  Kjo este thirre per presidentin vucic e ministrin Daic
  Favenido Sc C.

Comment

*