Zbulohet libri me portretin autentik të Gjergj Kastriot Skënderbeut

Nderim dhe mirënjohje për skulptorin, Prof Heinrich Kautsch (1859-1943) autor i medaljeve me portretin e Skënderbeut

 

HYSEN S.DIZDARI

Populli  shqiptar dhe veçanarisht ne studjuesit e historise së filatelisë shqiptare,duhet të jemi mirënjohës një studjuesi të ri dhe shumë të talentuar i cili jeton dhe punon në Francë e quhet Aurenc Bebja, i cili na ka gëzuar pa masë me zbulimin e një dokumenti të ri; një libër i cili është botuar në vitin 1912 në Romë ,Itali dhe të cilin e ka  publikuar  në blogun e tij :

hptts\www.darsiani.com me datën 13 Janar 2018 ku shkruan:

Në veprën me titull “L’Albania” të Vico Mantegazza, botuar në vitin 1912, në Romë, nga shtëpia botuese “Bontempelli e Invernizzi”, gjejmë në faqen,17, një portret të Gjergj Kastriotit Skënderbeut, mundësuar nëpërmjet medaljes artistike të skulptorit Heinrich Kautsch.”

Zbulimi i medaljes me portretin e Skenderbeut të botuar në Librin “L’Albania ,,  të autorit Vico Mantegazza mund të konsiderohet si zbulimi më i madh i vitit  2018 në lidhje me studimet përkujtimore me rastin e 550 vjetorit të vdekjes Skënderbeut për këto arsye:

Skulptori i njohur, Prof. Heinrich Kautsch(1859-1943) është autor i disa medaljeve dhe skulpturave  të cilat janë vlerësuar dhe cilësuar nga specialistët e arteve figurative nga më të arrirat ,të cilat spikatin për stilin e veçantë të kompozimit dhe bukurinë e rrallë artistike.

Heinrich Kautsch

Libri me titull “L’Albania” i cili jep një medaljon të skulptorit Heinrich Kautsch verteton nga një burim i dytë i pamvarur se  autori i medaljonit të portretit të Skendërbeut ,i cili është vendosur edhe në pullën e parë shqiptare., me Skendërbeun është skulptori ,Heinrich Kautsch.

Por për hirë të së vërtetes medaljoni që jep libri L ‘Albani nuk është ai autentiku  i cili është vendosur në pullën e emetuar me 1 dhjetor 1913, por Qeveria e patriotit Ismail Qemali mund të ketë porositur jo një ,por disa medaljone tek skulptori ,Heinrich Kautsch.Por studjues të tjerë do të zbulojnë në të ardhmen një dokument apo libër me medaljonin autentik.

Portreti i Skenderbeut i realizuar në medaljonin nga skulptori, Heinrich Kautsch i cili është vendosur në pullën e parë shqiptare  të emetuar me 1 dhjetor 1913 ka disa veçori dhe arritje të veçanta , cilësore të cilat janë:

Se pari;

Portreti i Skenderbeut i realizuar në medaljon u emetua me vendimin e Qeverise së patriotit Ismail Qemali me 1 Dhjetor 1913 dhe u shtyp në një tirazh 2 milion 950 mije kopje sipas ,John S. Fipps në librin e tij “Pullat dhe postat e Shqipërisë  dhe  Epirit  1878-1945”faqe 121.

Por vlera të mëdha historike ka një  dokument  i zbuluar nga Thimi Nika  studjuesi i njohur dhe autor i librit ,,Historia e filatelisë Shqiptare,, botuar në vitin 2013,faqe 95 tregon  se ; Përlindja e Shqipëris në ,numrin 21 të  datës 15-28 Mars 1914 thekson se të  gjitha pullat me portretin e Skendërbeut u shtypën në tirazh 2.875.000 copë .

Portreti i Heroit tonë Kombëtar  Gjergj Kastrioti – Skendërbeut duke u bazuar tek dy burime e mësipërme të pamvarura është shtypur, në 2.875.000 (2.950.000 ) afërsisht tre miljon kopje dhe kjo pullë sot ndodhet e shpërndarë në të gjithë botën; publikon portretin e Heriot tonë Kombëtar,Gjergj Kastrioti Skendërbeut më mirë se ç,do dokument tjetër dhe me të drejtë është cilësuar emisioni i pullave  me tirazhin më të madh në historinë e pullës shqiptare edhe nga studjuesi i njohur Thimi Nika në   librin ,,Historia e filatelisë Shqiptare,, faqe 95.

Se dyti;

Kjo pullë me portretin Skendërbeut shënon pullën e parë shqiptare që  ka të ralizuar me mjeshtëri të lartë  artistike portretin e Heroit tonë Kombetare –Skendërbeu e cila na jep tiparet karakteristike autentike të Skendërbeut ,siç  na i jep të qarta At Dhimitër Frangu ,bashkëkohës i Skendërbeut dhe arkëtari i tij përsonal  në  librin “Veprat e Lavdishme të  Skendërbeut,,të  përkthyer nga italishtja e vjetër nga atdhetari Lek Pervizi botuar në ,Tiranë  në  vitin 2005.

Ky libër siç thekson përkthyesi i tij Lek Pervizi në faqen 12 është  i vetmi libër i shkruar nga bashkëkohësit e afërt të  cilët jetuan dhe luftuan me Skendërbeun dhe për nga rëndësia që ka,është  botuar në  gjuhen italiane ne vitin 1506,dhe   ribotuar rreth 20 herë në gjuhët, italiane,franceze ,gjermane ,angleze e tjere.

Por edhe potreti i Skendërbeut që jep në  kopertinën e librit të At Dhimitër Frangut  ,ngjason me portretin e Skendërbeut ,i cili është vendosur në emisionin e e pullës të emetuar me,1 dhjetor  të vitit 1913.

Prandaj kjo është arsyeja që ky portret ka tërhequr  interesin dhe vëmendjen e kureshtjen e artistëve,piktorëve,skulptorëve ,historjanëve,studjuesve të artit dhe filatelisë  shqiptare dhe të  huaj.

Se treti;

Në shënjë respekti dhe mirënjohje për  Prof. Heinrich Kautsch, i propozoj ; Komisionit Shtetëror të Pullës Shqiptare që portreti i skulptorit Heinrich Kautsch,me vendim të veçantë të këtij komsioni të emetohet në një pullë postare , përkujtimore së bashku me portretin e Skënderbeut  të realizuar në medaljon prej tij ,brenda vitit 2018 me qenë se dhe vendimi i Qeverisë  Shqiptare  me plotë të drejtë e ka cilësuar vitin mbarëkombëtar të Skendërbeut .

Në këtë emision të pullës duhet të vendoset edhe medaljoni i  zbuluar nga studjuesi , Aurenc Bebja në librin me titull “L’Albania” të autorit Vico Mantegazza.

Por vlerat e këtij emisioni pulle do të rriteshin, duke  vendosur  edhe portretin e studjuesit të njohur  të filatelisë shqiptare John S. Fipps për librin e tij :

“Pullat dhe postat e Shqipërisë dhe Epirit  1878-1945” sepse ky është i pari autor i një studimi të plotë në fushën e historis të  filatelisë shqiptare për vitet 1878-1945,sepse  John S. Fipps në librin e tij na tregon se portreti i Skendërbeut i cili është vendosur në pullën e parë është marrë nga një medaljon i skulptorit  Heinrich Kautsch,pamvarësisht të ndonjë gabimi ortografik  i cili mund të gjendet në ç,do libër.

 

 

 

 

 

NË KUJTIM TË 550 VJETORIT TË VDEKJES TË GJERGJ KASTRIOTIT SKENDERBEUT JU KUJTOJ SHQIPTARVE KUDO NDODHEN NJË FRAGMENT TJETËR TË POMËS TË POETIT NAIM FRASHERI:

 

,,A e shihni Skënderbenë

Mbret i mirë ,trim e burrë

U përpoq për Mëmëdhenë ,

Po s,i vdes emëri  kurrë

Skënderbeu  është i gjallë

Rron e mbretëron për jetë.

Kjo fjalë  s,është  përrallë

Ndaj t,urtit  është e vërtetë ,,

 

 

 

Comment

*